Quotes

Bericht van een bezoeker van het Schnitgerfestival:

Het is alweer een week geleden dat het Schnitgerfestival gehouden werd. Ik heb veel onderdelen bijgewoond en het was weer heel bijzonder. Ik heb genoten en geniet nog steeds na. Mijn complimenten voor de goede organisatie en de afwisseling. Mooi ook het onderdeel “Dichter bij het orgel”. Volgend jaar ben ik er weer bij!
Hartelijke groet, Petri Velema
oktober 2016
Jan Glas
Jan Glas, dichter

Al een tijdje liep ik rond met de wens eens op te treden samen met een kerkorgel. Ik was dus zeer verheugd toen ik gevraagd werd om tijdens het Schnitgerfestival mijn Groningse poëzie voor te dragen in de Pelstergasthuiskerk in de stad Groningen, organist Wolfgang Zerer zal werken uitvoeren van o.a. Froberger. Ik houd erg van kerkorgelmuziek. Als kind en puber zat ik iedere zondag in de Jacobikerk te Uithuizen, een kerk met een prachtig Arp Schnitgerorgel. Daar moet de orgelliefde ontstaan zijn. Geen ander instrument kan me zo onder de huid kruipen en ontroeren. Muziek van oud naar hedendaags, alles kan het orgel aan. Ik verbeeld mij dat het melodieuze, licht melancholieke en de rijke klankkleur van het Gronings uitstekend combineert met het kerkorgel. Taal en instrument versterken elkaar. Een wens komt uit zaterdag 15 oktober om 16:00 uur.

Jan Glas

width=
Henk Helmantel
Henk Helmantel, muziekliefhebber:

Een orgel is een wonder van techniek en klank. Orgels gebouwd door Arp Schnitger met toporganisten achter het klavier, kunnen onze oren steeds weer doen spitsen en onze geest doen ontroeren.
Vorig jaar werkten The Tallis Scholars uit Engeland mee aan het Schnitger Festival, voor mij was dat een hoogtepunt. Verwachtingsvol kijk ik uit naar het programma van dit jaar.

de heer mr. J.P.H. Donner
mr. J.P.H. Donner, vice-president van de Raad van State:

Het orgel past bij de Nederlandse volksaard, met sombere ondertonen, veelstemmigheid in de middentonen en de mogelijkheid deze lichtvoetig te overstemmen in de boventonen. Het orgel is groot geworden door gebruik in de kerk; daar komen volume en klank tot hun recht. Daarom is het ook breed verspreid; in ieder dorp is wel een orgel te vinden. Maar het is geen kerkelijk instrument; laat u daardoor niet afschrikken. De muziek is hemels, ook als men zich daar verder weinig bij voorstelt. Het orgel is eveneens instrument van gemeenschapszin. Want saamhorigheid en gemeenschap komen het best tot uitdrukking in samenzang. Het orgel is daarom niet alleen cultureel erfgoed, maar ook volkscultuur. Groningen mag zich gelukkig prijzen met de schat aan orgels, in de stad en in de provincie. Ze zijn schitterende monumenten van die cultuur.

Leo_van_Doeselaar
Leo van Doeselaar
Leo van Doeselaar, titulair organist Schnitgerorgel Martinkerk:

Nergens in de wereld is een zo rijk historisch orgelbestand te vinden als in de stad en de provincie Groningen. We moeten dit koesteren en vooral intensief laten horen! Het jaarlijks terugkerende Schnitgerfestival, gecentreerd om de grootse Groningse stadsorgels, is daarom van eminent belang.

jan ferdinand
Jan Ferdinand Hooikammer
joke
Joke Hooikammer
Jan Ferdinand en Joke Hooikammer uit Wezep:

….Wij gaan in Groningen als het ware aan het ‘muzikaal infuus’: de prachtige orgels, de hoogwaardige concertseries maar ook de gastvrijheid en het enthousiasme van de Groningers maken de reis naar het noorden tot een inspirerende belevenis!…