Excursie – Orgels in de provincie

Wanneer:
19 oktober 2018 @ 10:30 – 17:45
2018-10-19T10:30:00+02:00
2018-10-19T17:45:00+02:00
Waar:
Hoofdstation Groningen
9726 AC Groningen
Nederland
Kosten:
€ 38,00

Excursie
Orgels in de provincie

Met een bezoek aan de Schnitgerorgels in Uithuizen en Eenum en afsluitend een concert van jong talent Gerwin Hoekstra op het orgel van de Der Aa-kerk.

‘Orgeltuin van Nederland’. Zo wordt Groningen ook wel genoemd, en dat is niet voor niets. Her en der verspreid over de hele regio staan middeleeuwse kerkjes – prachtig cultureel erfgoed dat door de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) wordt onderhouden – en elk van deze kerkjes bezit een orgel, vaak al eeuwen oud.

Bijzonder is dat veel van deze orgels van een uitstekende kwaliteit zijn. Blijkbaar was er drie eeuwen geleden genoeg geld en ambitie om met beroemde orgelbouwers als Arp Schnitger in zee te gaan. Vandaag de dag staan er nog tien echte Schnitgerorgels in de regio Groningen. Drie daarvan gaan we tijdens de orgelexcursie bezoeken: een must voor de cultuur- en orgelliefhebber. De excursie wordt georganiseerd in samenwerking met de SOGK.

We verzamelen ons op het Hoofdstation van Groningen waar een touringcar op ons wacht. Voor boeiende achtergrondverhalen over de orgels zal Cees van der Poel, schrijver van de uitgave ‘Naam en Faam – Vijf Schnitgerorgels in Groningen’, ook in de bus stappen. Vervolgens rijden we naar de Uithuizen en Eenum, waar we twee Schnitgerorgels kunnen bekijken en beluisteren. Tussen beide kerkbezoeken wordt een lunch geserveerd (bij de excursie inbegrepen). De tour eindigt bij de grootste kerk die de SGOK onder haar hoede heeft: de Der Aa-kerk in de stad Groningen. Hier gaan we luisteren naar organist Gerwin Hoekstra, een aanstormend talent dat het orgel zal laten zingen met muziek uit een van de meest bloeiende periodes in de muziekgeschiedenis: de Noord-Duitse Orgelschool tot aan 1700.

Presentatie Orgelreeks
Voorafgaand aan het concert in de Der Aa-kerk zal de nieuwste uitgave van de Orgelreeks – over de organist van de Der Aa-kerk, Johan van Meurs – gepresenteerd worden.

Wanneer
Vrijdag 19 oktober, 10.30 – 17.45 uur, met lunch tussen 12.15 en 13.15 uur.
Aanvang concert in de Der Aa-kerk 17.00 uur.

Waar
Vertrek per touringcar vanaf Hoofdstation Groningen

Entree
€ 47,50 (€ 38,00 voor donateurs van de Stichting Oude Groninger Kerken .). De entree is inclusief lunch en koffie/thee

U kunt ook alleen het concert in de Der Aa-kerk bezoeken. In dat geval is de entree € 8,00, te betalen aan de kassa.

Aanmelden voor de excursie
Deze excursie is in samenwerking met Stichting Oude Groninger Kerken.
Aanmelden via info@groningerkerken.nl o.v.v. Orgelexcursie 19 oktober 2018, of telefonisch 050-3123569, dit kan tot 17 oktober.

NB: Deze tocht gaat alleen door bij een minimum aantal deelnemers van 20.

Gerwin Hoekstra
Op achtjarige leeftijd kreeg Gerwin Hoekstra (1992) zijn eerste orgellessen van Dirk Molenaar in Eenum. Hij studeerde aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen bij Erwin Wiersinga en Theo Jellema. Zijn bachelordiploma behaalde hij cum laude. Voor zijn master Historical keyboards ging hij naar de VS waar hij studeerde aan het OberlinConservatorybij James David Christie (orgel), Mark Edwards en Webb Wiggins (klavecimbel). In de herfst van 2016 volgde hij lessen bij distinguished visiting professor Marie-Louise Langlais.
Gerwin volgde masterclasses bij onder andere Guy Bovet, Ludger Lohmann en Philippe Lefebre. Hij heeft prijzen gewonnen op meerdere orgelconcoursen, waaronder de derde prijs op het Internationale Sweelinck Concours 2014. In de Miami International Organ Competition 2014 behaalde Gerwin een eervolle vermelding.
Gerwin is organist geweest van First Church in Oberlin. Verder was hij van 2010 tot 2015 organist van de Protestantse Gemeente Winsum-Obergum.
http://gerwinhoekstra.com/nl/home/

Cees van der Poel
Cees van der Poel is werkzaam als uitvoerend musicus, docent en koordirigent. Als zelfstandig adviseur op orgelbouwgebied begeleidt hij met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed restauraties van monumentale orgels. Van der Poel is ook redactielid van maandblad ‘Het Orgel’ en de encyclopedie Het Historische Orgel in Nederland.
https://akkoordhilversum.wordpress.com/onze-dirigent/

Orgel Uithuizen
Een van de best bewaarde instrumenten van de Duitse orgelbouwer Arp Schnitger. Hij leverde het orgel op in 1700. De kas is vervaardigd door Allert Meijer, het houtsnijwerk is van Jan de Rijk. In de loop van de tijd zijn er diverse reparaties en wijzingen verricht: door Radeker en Hinsz in de 18e eeuw, door Petrus van Oeckelen in de 19e eeuw. De laatste restauratie, door Bernhardt Edskes, werd in 2003 afgerond. Het orgel heeft twee klavieren met 10 stemmen op het manuaal, 10 stemmen op het rugwerk en een vrij pedaal met acht stemmen.

Meer technische details: http://arpschnitgerorgeluithuizen.nl/ http://www.arpschnitger.nl/nl/suith.html

Orgel Eenum
Net als het orgel van Uithuizen is ook het orgel dat in het kerkje van Eenum staat een van de best bewaarde Arp Schnitger orgels. In 1704 werd het geschonken door de familie Alberda. Petrus van Oeckelen breidde het in de vorige eeuw uit, waartoe de kas werd verbreed. Bij de restauratie in 1985/1986 is de orgelkas in oude staat hersteld. Uitgangspunt bij deze restauratie: alles van waarde, waaronder de klank respectievelijk intonatie, alsook enkele 19e eeuwse toevoegingen, dient gerespecteerd te worden. Bij de intonatie van de nieuwe registers is de aangetroffen (niet bijgewerkte) intonatie als uitgangspunt gekozen. Ook is afgezien van grote technische ingrepen in de mechaniek. Het orgel heeft één manuaal en een aangehangen pedaal met 10 stemmen.

Meer technische details: http://www.arpschnitger.nl/nl/seenuma.html

Orgel Der Aa-kerk Groningen
In 1671 is het Hagerbeerorgel uit 1662 verbrand na blikseminslag. Het in 1697 door Arp Schnitger gebouwde orgel werd in 1710 verwoest na het instorten van de toren. Van 1710 tot 1815 was er in de kerk geen orgel. In 1815 verplaatste J.W. Time het orgel dat Arp Schnitger in 1702 voor de Academie- of Broerkerk had gebouwd naar de Der Aa-Kerk. De laatste restauratie vond plaats in 2011, door Orgelmakerij Reil uit Heerde. Het instrument heeft drie manualen en pedaal met totaal 40 stemmen verdeeld over hoofdwerk 13, rugwerk 10, borstwerk 8 en pedaal 9 stemmen. De orgelkas is gemaakt door Allert Meijer, het snijwerk is vervaardigd door Jan de Rijk.

Meer technische details: http://www.arpschnitger.nl/nl/sgro02.html

Stichting Oude Groninger Kerken
Stichting Oude Groninger Kerken: houdt historische kerkgebouwen in de provincie Groningen in stand en bevordert de belangstelling hiervoor.
https://www.groningerkerken.nl