Urban House en Eeuwe Zijlstra

Wanneer:
20 oktober 2018 @ 15:00 – 16:00
2018-10-20T15:00:00+02:00
2018-10-20T16:00:00+02:00
Waar:
Nieuwe Kerk
Nieuwe Kerkhof 1
9712 PT Groningen
Kosten:
€ 10,00

Music comes First

Urban House Hiphop in de Nieuwe Kerk
Met dansers en musici van Urban House Groningen, scholieren uit de stad en Eeuwe Zijlstra op het dit jaar gerestaureerde Timpe-orgel.

Orgelspel en hiphop in een adem genoemd: in Groningen vinden ze dat heel gewoon. En dat is niet in de laatste plaats te danken aan de stichting Urban House Groningen (UHG), die zich al jaren met hart en ziel inspant voor de jongeren- en straatcultuur in de stad, altijd actief op zoek naar leuke trends en vernieuwende kunst- en cultuuruitingen. Met ‘Music comes First’ presenteert UHG een wervelende, interactieve dans- en muziekproductie waarin topdanser Mohamed Yusuf Boss samen met andere professionele dansers en musici – onder wie dus ook organist Eeuwe Zijlstra – de grenzen van de hiphop opzoekt én er keihard overheen danst. Een cross-over in de zuiverste zin van het woord.

Scholieren ‘eerst’
De voorstelling begint met een show van Groningse scholieren, in een presentatie van de workshop die UHG eerder in de week heeft verzorgd. Dansen op hiphop-muziek, hoe geweldig is dat! Maar stel dat je diezelfde bewegingen danst op andere muziek? Jazz? Klassiek? Orgel? Wat krijg je dan? In de workshop werden de scholieren uitgedaagd om met een frisse blik te kijken naar de hiphop-dans en tegelijkertijd hun eigen talenten voor dans te ontdekken en te laten zien.

Mohamed Yusuf Boss was in 2017 de winnaar van de Gouden C, de prestigieuze prijs van het nationale Fonds voor Cultuurparticipatie. ‘Music Comes First’ was eerder te zien, o.a. vorig jaar tijdens de New Attraction Block Jam op de Vismarkt en tijdens het Festival van de Geest, eveneens in de Nieuwe Kerk.

Wanneer
Zaterdag 20 oktober, 15.00 uur

Waar
Nieuwe Kerk, Nieuwe Kerkhof 1, Groningen

Entree
€ 10,00 Kinderen t/m 16 jaar: € 5,00

Eeuwe Zijlstra
Voor echte Groninger Eeuwe Zijlstra hebbende Groningse orgels, of ze nu van Schnitger zijn of niet, geen geheimen: hij kent elk instrument van haver tot gort, van de hoogste tot de laagste toon, elke toets en elk pedaal. Hij deed zijn opleiding aan de conservatoria van Groningen, Alkmaar en Leeuwarden, waar hij les kreeg van Jos van der Kooy, Wim van Beek en Rein Ferwerda. Daarnaast volgde hij vele masterclasses, o.a. bij Hans Haselböck en Anders Bondeman. Tegenwoordig is hij organist in de Grote Kerk in Harlingen, waar hij het Hinszorgel bespeelt, in de Doopsgezinde kerk in Groningen en ook voor het Groninger Studenten Pastoraat in Martinikerk.

Regelmatig verzorgt Eeuwe concerten op het orgel in Krewerd dat behoort tot de zeer weinige nog bespeelbare orgels uit de late Middeleeuwen, wereldwijd. Ook is hij de vaste bespeler van het enige concertorgel in Noord-Nederland: het orgel in de grote zaal van het cultuurcentrum De Oosterpoort in Groningen.
Eeuwe trad op in onder meer Tromsø, Norwich, Siberië en de Nederlandse Antillen. Ook is hij adviseur voor het orgelbeleid binnen de gemeente Groningen en als adviseur klassieke muziek verbonden aan de Kunstraad Groningen.

Stichting Urban House
http://urbanhousegroningen.com

De restauratie van het Timpe-orgel in de Nieuwe Kerk
http://www.orgelnieuws.nl/timpe-orgel-nieuwe-kerk-groningen-gerestaureerd