Stedelijke Cantatedienst

Wanneer:
5 november 2017 @ 10:00
2017-11-05T10:00:00+01:00
2017-11-05T10:15:00+01:00
Waar:
Martinikerk
Martinikerkhof 3
9712 JG Groningen
Nederland
Kosten:
Entrance is free; collections taken

Stedelijke cantatedienst
Ensemble Ars Cantandi onder leiding van Markus Nitt (Wilhelmshaven)
Organist: Stef Tuinstra
Toegang gratis, met collecte als bijdrage in de kosten.

Een cantatedienst met een internationaal karakter, waarbij het Ensemble Ars Cantandi onder leiding van Markus Nitt uit het Duitse Wilhelmshaven Bachs cantate Erhalt uns, Herr, bei deinem Wort (BWV 126) ten gehore brengt. En er is natuurlijk muziek van het Schnitgerorgel dat in de kerk staat. De Cantatedienst is een initiatief van de Lutherse Gemeente, de Protestantse Wijkgemeenten Martinikerk en Nieuwe Kerk, de Remonstrantse Gemeente en het Groninger Studentenplatform voor Levenbeschouwing (GSp). Voor de kinderen van de basisschool is er een kindernevendienst.

In het kader van 500 jaar Luther is deze keuze goed verklaarbaar, nog los van het feit dat het om prachtige muziek gaat waarin koor en solisten elkaar afwisselen: Luther schreef de eerste delen van de tekst zelf. Bach componeerde de muziek en voerde de cantate voor het eerst uit op 4 februari 1725 (zondag Sexagesima).

Meer informatie

 • Ars Cantandi:
  Koor van de cantorij van de Banter Kirche in Wilhelmshaven. http://www.banter-kantorei.de/home2
 • Markus Nitt:
  cantor-organist van de Banter Kirche in Wilhelmshaven http://www.banter-kantorei.de/knstlerische-leitung
 • BWV nummer:
  De afkorting staat voor het Duitse Bach Werke Verzeichnis. Met nummers die de werken van Bach kregen doordat Wolfgang Schmieder in 1950 een catalogus maakte waarin hij het werk thematisch ordende en op volgorde plaatste. De catalogus heet Thematisch-systematisches Verzeichnis der musikalischen Werke von Johann Sebastian Bach.
 • Cantate:
  Een zangstuk met instrumentale begeleiding voor een of meer solistische stemmen en (meestal) een koor.
 • Cantate BWV 126:
  Over de geschiedenis en betekenis van cantate BWV 126: http://eduardvh.home.xs4all.nl/BWV/126.html
 • Het Schnitgerorgel in de Martinikerk:
  Misschien wel het beroemdste orgel dat er is. Orgelliefhebbers van over de hele wereld komen naar Groningen om dit orgel te horen of om erop te spelen. De bouw van het hoofdorgel in de Martinikerk begon rond 1480. Bij de eerste bouwfase was de humanist Rudolf Agricola als adviseur betrokken. De ontwikkeling van het orgel kende haar hoogtepunt in de 18de eeuw nadat het achtereenvolgens door Arp Schnitger, diens zoon Franz Casper en Albertus Hinsz was uitgebreid. Tijdens de restauratie van het orgel (voltooid in 1984) is de situatie van 1740 als uitgangspunt genomen. Met zijn 3500 pijpen en 53 registers is het orgel van de Martinikerk één van de grootste Noord Europese barokorgels. De registers zijn verdeeld over hoofdwerk, rugwerk en bovenwerk en een vrij pedaal.