Orgel & Film

Wanneer:
1 november 2017 @ 20:00
2017-11-01T20:00:00+01:00
2017-11-01T20:15:00+01:00
Waar:
Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen
Nederland
Kosten:
€ 12,50

Organist: Berry van Berkum
Film: “Der Müde Tod “

Wist je dat het orgel lange tijd werd gebruikt als begeleiding van film? In het begin waren alle films zonder geluid, muziek werd erbij geleverd door een orkest. En omdat een orgel als een compleet orkest kan klinken, werd de combinatie gauw gemaakt. Een orgel bleek het perfecte begeleidingsinstrument voor film. Vandaag kun je in de prachtige Der Aa-kerk ervaren hoe dat was. Zo’n stille (‘stomme’) film wordt zelden nog vertoond, laat staan met muziek van het bijzondere Schnitgerorgel in de Der Aa-kerk. Organist Berry van Berkum weet alles uit het orgel te halen wat erin zit!

Je kijkt naar de film Der Müde Tod gemaakt door Fritz Lang. Een Duitse dramafilm uit 1921. De film gaat over een jonge vrouw die tracht haar geliefde terug te halen van de doden. Na een visioen valt ze flauw en wordt ze naar een arts gebracht. Die geeft haar een gif. Ze komt tegenover de Dood te staan. Hij laat haar drie brandende kaarsen zien. Die stellen elk het leven van een mens voor. Bij het uitgaan van de kaars sterft de persoon. Als zij erin slaagt een van de drie levens te redden, zal ze haar geliefde terugkrijgen.

Kortom: laat je verrassen door deze combinatie van een bijzondere film met fraaie orgelmuziek.

Berry van Berkum

Meer informatie

  • Berry van Berkum:
    Berry van Berkum is actief als improvisator, componist, solist en jazzpianist. Als docent orgel en piano is hij verbonden aan De Lindenberg, centrum voor Kunst en Cultuur te Nijmegen. Hij behaalde meerdere malen prijzen op internationale orgelconcoursen (onder meer bij het Dollard Festival) en werkte als solist en begeleider mee aan verschillende cd- en radio-opnamen. Het begeleiden van ‘stomme’ films is een van zijn specialiteiten. http://www.berryvanberkum.nl/