Matteo Imbruno e.a. – Openings concert

Wanneer:
19 oktober 2018 @ 20:00 – 23:00
2018-10-19T20:00:00+02:00
2018-10-19T23:00:00+02:00
Waar:
Martinikerk
Martinikerkhof 3
9712 JG Groningen
Nederland
Kosten:
€ 20,00

Openingsconcert Schnitger Festival 2018

De opening van het Schnitger Festival 2018 is meteen ook het traditionele avond-wandelconcert. We wandelen over de oude markten, van het ene beroemde orgel naar het andere, en luisteren naar vier toporganisten die voor ons zullen spelen.

Het pronkjewail van de stad, dat is letterlijk wat het Schnitgerorgel dat in de Martinikerk staat was, en nog altijd is. Waren er vroeger belangrijke gasten in de stad, dan pronkte het stadsbestuur: ‘Kijk eens wat wij hebben! In onze stad staat het mooiste orgel ter wereld.’ En ze hadden gelijk, want Arp Schnitger had een puik staaltje werk afgeleverd en hij had er maar een jaar voor nodig gehad. In dat jaar (1692) was eindelijk de bouw van het orgel voltooid (nadat het lange tijd in de steigers had gestaan) en de beroemde orgelbouwer had er ook even twee indrukwekkende pedaaltorens naast gezet, die de klank van het orgel nog stralender maakten. Van heinde en verre komen nu nog altijd de orgelliefhebbers naar Groningen, alleen om te kijken en te luisteren naar deze parel onder de orgels.

Matteo Imbruno

Viva Italia
En dat is wat wij vanavond ook gaan doen: kijken naar het prachtige orgel en luisteren naar ster-organist Matteo Imbruno, die ons, helemaal in lijn met het thema van dit jaar, een boeiend palet aan barokke Italiaanse klanken zal aanbieden.

Na zijn bijdrage, die ongeveer 40 minuten duurt, wandelen we gezamenlijk over de Grote Markt en de Vismarkt richting de Der Aa-kerk, waar drie andere organisten al klaarstaan voor het vervolg van het concert. Op het orgel dat Schnitger in 1702 voltooide voor de (inmiddels afgebroken) Academiekerk en dat in 1815 naar de Der Aa-kerk werd verplaatst, zal Petra Veenswijk laten horen hoe een Frans repertoire kan klinken op een Duits barokorgel; Ko Zwanenburg gooit het over de moderne boeg met muziek uit de twintigste eeuw en ten slotte keert Sander van den Houten weer terug naar het thema ‘Italië’ met bewerkingen van Italiaanse composities.

Wanneer
Vrijdag 19 oktober, 20.00 uur – 22.30 uur

Waar
Martinikerk, Martinikerkhof 1, Groningen (vanaf 21.00 uur in de Der Aa-kerk, Akerkhof 2).

Entree
€ 20,00

Matteo Imbruno
Matteo Imbruno werd geboren in Pietramontecorvino, Italië, en studeerde orgel in Bologna bij Liuwe Tamminga. Geïnspireerd door zijn Nederlandse leermeester vertrok hij naar Rotterdam en later naar het Duitse Lübeck waar hij studeerde bij resp. Bernard Winsemius en Martin Haselböck. Sinds 1998 is hij vaste organist van de Oude Kerk in Amsterdam, dezelfde positie die Jan Pieterszoon Sweelinck in de 17e eeuw bekleedde. Tevens is hij organist van de Hermitage Amsterdam. Als concertorganist speelde hij op de meest prestigieuze festivals van Europa, Japan, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. Imbruno heeft meerdere malen kunnen samenspelen met wijlen Gustav Leonhardt in duo-recitals. Hij was gastdocent aan het Conservatorium van Buenos Aires, de universiteit van Rosario, de universiteit van Mendoza (Argentinië), de Arizona State University (Phoenix,VS) en de Brown University (Providence,VS).

Imbruno geeft masterclasses over de hele wereld en wordt vaak uitgenodigd om plaats te nemen in internationale jury’s. Hij heeft verschillende cd’s opgenomen op historische orgels in Nederland en Italië en hij heeft opnames gemaakt voor de BBC. Hij is artistiek directeur van het ‘Internationale Orgelconcours Jan Pieterszoon Sweelinck’ en van het ‘FondazioneAccademia di Musica Italiana per Organo (Pistoia)’.
http://matteo.imbruno.antenna.nl/english-version.html

PetraVeenswijk
Petra Veenswijk behaalde haar Docerend Musicus diploma orgel (1985) en klavecimbel (1990), en haar diploma Uitvoerend Musicus orgel (1989) aan het Rotterdams Conservatorium. Zij is leerling van André Verwoerd, Bernard Winsemius en David Collyer. In 1985 won zij het Nationaal Orgelconcours te Leiden in de categorie muziek van de twintigste eeuw. In 1990 behaalde zij de derde prijs en de publieksprijs op het internationaal Rijnstreek Orgelconcours te Nijmegen.
Met een beurs van het Ministerie Onderwijs, Wetenschap en Cultuur volgde zij na haar diplomering een jaar lang interpretatielessen bij Daniël Roth te Parijs. Aan het ‘Conservatoire National de Région de Paris’ studeerde zij bij Marie-Louise Jaquet-Langlais en Jean Langlais (zij behoorde tot zijn laatste leerlingen). Deze studie bekroonde zij met de Prix d’Excellence (1991).
In de jaren 1989-1991 volgde zij diverse interpretatiecursussen aan de Schola Cantorum, eveneens in Parijs, bij o.a. Marie-Claire Alain, André Fleury en Gaston Litaize.
Als internationaal concertorganist geeft zij jaarlijks een groot aantal concerten in het binnen- en buitenland. Haar repertoire omvat het gehele orgeloeuvre van oude tot hedendaagse orgelliteratuur.

https://www.veenswijkorgel.nl

Ko Zwanenburg
Ko Zwanenburg (1963) studeerde aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek te Utrecht. Piano bij Theo Saris en orgel bij Elly Kooiman en Kees de Wijs. Aan het Utrechts Conservatorium behaalde hij het diploma Uitvoerend Musicus Orgel, zijn docent was Jan Welmers. Bij Bert Matter volgde hij een cursus Improvisatie. Zijn studie werd bekroond met een eervolle vermelding voor het uitvoeren van 20e eeuwse muziek. Het geven van concerten en het begeleiden van solisten en koren combineert hij met lesgeven in zijn eigen praktijk voor orgel en piano. Ko is cantor-organist van de Nicolaïkerk in Utrecht.
Als uitvoerend musicus is hij te beluisteren op de CD ‘Jan WelmersOrgan Works’ (1999) en ‘50 jaar Marcussenorgel Nicolaïkerk Utrecht’ (2006). Nieuwe Nederlandse muziek van o.a. Jacques Bank, Berry van Berkum, Daan Manneke, Andries van Rossem, Wim de Ruiter, Jan Welmers, voerde hij uit met Ties Mellema (saxofoon), Frederike de Winter (slagwerk) en de Rotterdams PhilharmonicBrassSoloists. Als adviseur is hij betrokken bij de Stichting Culturele Evenementen Nicolaïkerk te Utrecht.
(tekst Jurjen de Vries)
http://www.huisorgel.nl/orgel-huisorgel-saamhorigheidsorgel-ko-zwanenburg.html


Sander van den Houten

Sander van den Houten (1987) is vanaf april 2017 benoemd tot organist van de Evangelisch Lutherse Kerk in Den Haag en daarmee vaste bespeler van het beroemde Bätz-orgel uit 1762. Tevens is hij titulair-organist van de Burgwalkerk als van de Broederkerk te Kampen en tweede organist van de Bovenkerk aldaar. Op zijn achtste jaar begon hij met piano- en orgelstudie bij Paul Kieviet in Middelharnis (Z-H). Hij deed mee aan concoursen en won prijzen op het jeugdsolistenconcours in Melissant (3e prijs), het ensembleconcours in Oude Tonge (2e prijs) en het Buxtehudeconcours te Zierikzee (1e prijs).
Zijn vakopleiding tot organist ontving hij aan het Rotterdams conservatorium bij Bas de Vroome (literatuur)en Aart Bergwerff (improvisatie) en behaalde daar zijn bachelor diploma. In 2013 slaagde hij cum laude voor zijn masterdiploma orgel aan het ArtEZ-conservatorium van Zwolle bij Theo Jellema.
Daarnaast volgde Sander van den Houten masterclasses bij Willem Tanke (Messiaen), Harold Vogel (Buxtehude), Jacques van Oortmerssen (StylusPhantasticus) en Thomas Trotter (Engelse orgelliteratuur).
http://www.sandervandenhouten.nl

Orgel Martinikerk
De bouw van het hoofdorgel in de Martinikerk begon rond 1480. Bij de eerste bouwfase was de humanist Rudolf Agricola als adviseur betrokken. De ontwikkeling van het orgel kende haar hoogtepunt in de 18de eeuw nadat het achtereenvolgens door Arp Schnitger, diens zoon Franz Casper en Albertus Hinsz was uitgebreid. Tijdens de restauratie van het orgel (voltooid in 1984) is de situatie van 1740 als uitgangspunt genomen. Met zijn 3500 pijpen en 53 registers is het orgel van de Martinikerk één van de grootste Noord Europese barokorgels. De registers zijn verdeeld over hoofdwerk, rugwerk en bovenwerk en een vrij pedaal.

De technische details: http://www.arpschnitger.nl/nl/sgro03.html

Orgel Der Aa-kerk Groningen
In 1671 is het Hagerbeerorgel uit 1662 verbrand na blikseminslag. Het in 1697 door Arp Schnit-ger gebouwde orgel werd in 1710 verwoest na het instorten van de toren. Van 1710 tot 1815 was er in de kerk geen orgel. Toen verplaatste J.W. Timpe het orgel dat Arp Schnitger in 1702 voor de Academie- of Broerkerk had gebouwd naar de Der Aa-Kerk. De laatste restauratie vond plaats in 2011, door Orgelmakerij Reil uit Heerde. Het instrument heeft drie manualen en pedaal met totaal 40 stemmen verdeeld over hoofdwerk 13, rugwerk 10, borstwerk 8 en pedaal 9 stemmen. De orgelkas is gemaakt door Allert Meijer, het snijwerk is vervaardigd door Jan de Rijk.

Voor de technische details: http://www.arpschnitger.nl/nl/sgro02.html