Matteo Imbruno

Wanneer:
21 oktober 2018 @ 12:15 – 13:15
2018-10-21T12:15:00+02:00
2018-10-21T13:15:00+02:00
Waar:
Pelstergasthuiskerk
Pelsterstraat 43
9711 Groningen
Nederland
Kosten:
€ 10,00

Brunchconcert in de Pelstergasthuiskerk

Met organist Matteo Imbruno

Een late brunch, in de prachtige entourage van een middeleeuws kerkje, en dan ook nog verwend worden met de virtuositeit van toporganist Matteo Imbruno op een heel bijzonder orgel. Dat willen we elke zondag wel. Maar het kan alleen vandaag, op 21 oktober, bij het brunchconcert in het kerkje van het Pelstergasthuis.

 

Hoe mooi het Schnitger-Hinszorgel van deze kerk kan klinken hebben we dit weekend al wel kunnen ervaren. Tijdens de masterclass op zaterdag liet de maestro Matteo Imbruno ons al horen hoe dit orgel – klein maar fijn – zich onderscheidt van zijn grote broers in de Der Aa-kerk en de Martinikerk, met het zo kenmerkende geluid waarin vooral de fluitjes en de heldere solocornet het verschil maken.

Het is een brunchconcert, dus even een broodje eten mag! Koffie en thee zijn ter plekke te verkrijgen.

Wanneer
Zondag 21 oktober, 12.15 uur

Waar
Pelstergasthuiskerk, Pelsterstraat 43, Groningen

Entree
€ 10,00

Matteo Imbruno

Matteo Imbruno

Matteo Imbruno werd geboren in Pietramontecorvino, Italië, en studeerde orgel in Bologna bij Liuwe Tamminga. Geïnspireerd door zijn Nederlandse leermeester vertrok hij naar Rotterdam en later naar het Duitse Lübeck waar hij studeerde bij resp. Bernard Winsemius en Martin Haselböck. Sinds 1998 is hij vaste organist van de Oude Kerk in Amsterdam, dezelfde positie die Jan Pieterszoon Sweelinck in de 17e eeuw bekleedde. Tevens is hij organist van de Hermitage Amsterdam. Als concertorganist speelde hij op de meest prestigieuze festivals van Europa, Japan, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. Imbruno heeft meerdere malen kunnen samenspelen met wijlen Gustav Leonhardt in duo-recitals. Hij was gastdocent aan het Conservatorium van Buenos Aires, de universiteit van Rosario, de universiteit van Mendoza (Argentinië), de Arizona State University (Phoenix, VS) en de Brown University (Providence, VS).

Imbruno geeft masterclasses over de hele wereld en wordt vaak uitgenodigd om plaats te nemen in internationale jury’s. Hij heeft verschillende cd’s opgenomen op historische orgels in Nederland en Italië en hij heeft opnames gemaakt voor de BBC. Hij is artistiek directeur van het ‘Internationale Orgelconcours Jan Pieterszoon Sweelinck’ en van het ‘Fondazione Accademia di Musica Italiana per Organo (Pistoia)’.
http://matteo.imbruno.antenna.nl/english-version.html

Het Pelstergasthuis
Het Pelstergasthuis is het oudste gasthuis (hofje) van Groningen en dateert uit het einde van de dertiende eeuw, toen de kapel werd gebouwd. Bij de kapel ontstond al gauw het ‘hospitael ten HillighenGheeste’, waar passerende vreemdelingen (pelgrims en zwervers), armen en zwakken werden verpleegd. Tegen het einde van de zestiende eeuw veranderde de functie van het gasthuis naar de ‘huisvesting en onderhoud van zeer veele oude burgermannen en vrouwen’. Deze burgers werden ondergebracht in hofjeswoningen rondom drie binnenhoven die toegankelijk waren (en zijn) door een poortgebouw aan de Pelsterstraat. Vanaf de zeventiende eeuw woonden in het gasthuis burgers die zich voor de rest van hun leven inkochten. In de twintigste eeuw werden bewoners van het gasthuis gewone huurders.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Pelstergasthuis

De Pelstergasthuiskerk
Het kerkje, of kapel, van het Pelstergasthuis is het oudste deel van dit hofje. In 1267 wordt het voor het eerst genoemd als Paus Clemens IV toestemming verleent om een kapel en een begraafplaats aan te leggen. De kerk is gebouwd in gotische stijl en heeft aan de straatkant een neoclassicistische gevel uit 1855. De toren bevat de oudste klok van Groningen (1495).
In de kapel bevindt zich een fraai tweeklaviersorgel dat oorspronkelijk in 1627 werd gebouwd. In 1693 en in 1712 werd het ingrijpend omgebouwd door Schnitger en in 1774 nogmaals, door de orgelbouwer Hinsz. Het orgel wordt nu omschreven als een Schnitger-Hinszorgel.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Pelstergasthuiskerk

Het orgel van het Pelstergasthuis
Technische details: http://orgel.edskes.net/kerk_groningen_pelstergasthuiskerk.htm / http://www.arpschnitger.nl/nl/sgro01.html