Masterclass

Wanneer:
20 oktober 2018 @ 09:15 – 12:00
2018-10-20T09:15:00+02:00
2018-10-20T12:00:00+02:00
Waar:
Pelstergasthuiskerk
Pelsterstraat 43
9711 KJ Groningen
Kosten:
Gratis

Masterclass

Door organist Matteo Imbruno, i.s.m. studenten van het Prins Claus Conservatorium, op het Schnitger-Hinszorgel van de Pelstergasthuiskerk.

Leren van de maestro hoe je de mooiste klanken uit een Schnitgerorgel kunt halen – óf daar aandachtig naar luisteren – dat kan op zaterdag 20 oktober. De uit Italië afkomstige, maar sinds 1989 in Nederland woonachtige Matteo Imbruno geeft dan een masterclass in het kerkje van het Pelstergasthuis. De masterclass is een mooie gelegenheid voor musici om in korte tijd veel kennis en ervaring op te doen, en voor de bezoekers biedt hij een uitgelezen kans om eens achter de schermen te kijken van de muziekpraktijk. Met Matteo Imbruno hebben we een toporganist in huis, aan wie het helemaal is toevertrouwd om in een ontspannen sfeer organisten te laten ervaren hoe zij het barokorgel van deze kerk tot leven kunnen laten komen.

Is dit alles geen reden genoeg om de masterclass bij te wonen, dan is er nog het orgel zelf dat de doorslag kan geven. Het instrument in de Pelstergasthuiskerk is een unieke symbiose van drie orgels waar twee beroemde orgelbouwers aan gewerkt hebben. Het oorspronkelijke instrument, dat volgens een steen boven de poort aan de zijde van de binnenplaats in 1627 is gebouwd (door wie is niet bekend), werd door Arp Schnitger tot twee keer toe omgebouwd en uitgebreid en eind achttiende eeuw volgde nogmaals een ingrijpende verbouwing door Albertus Anthonie Hinsz. Het orgel is een lust voor het oog, met het sierlijke houtsnijwerk van violen en blaasinstrumenten en bazuinende engeltjes en de opvallende ronde middentoren. Het is ook een lust voor het oor door de typische barokklank, waarbij vooral de fluitjes en de heldere solocornet het verschil maken.

Voor wie
Studeer je aan een conservatorium of ben je ‘gewoon’ een goede organist en wil je jouw vaardigheden op het orgel verdiepen? Dan nodigen we je van harte uit om je in te schrijven voor deze masterclass.
Deelname kost € 20,00. Aanmelden vóór 1 oktober 2018 via info@www.schnitgerfestival.nl

Wanneer
Zaterdag 20 oktober, 9.15-12.15 uur

Waar
Pelstergasthuiskerk, Pelsterstraat 43, Groningen

Entree
De entree voor luisteraars is vrij.

De masterclass is in samenwerking met het Prins Claus Conservatorium

Matteo Imbruno
Matteo Imbruno werd geboren in Pietramontecorvino, Italië, en studeerde orgel in Bologna bij Liuwe Tamminga. Geïnspireerd door zijn Nederlandse leermeester vertrok hij naar Rotterdam en later naar het Duitse Lübeck waar hij studeerde bij resp. Bernard Winsemius en Martin Haselböck. Sinds 1998 is hij vaste organist van de Oude Kerk in Amsterdam, dezelfde positie die Jan Pieterszoon Sweelinck in de 17e eeuw bekleedde. Tevens is hij organist van de Hermitage Amsterdam. Als concertorganist speelde hij op de meest prestigieuze festivals van Europa, Japan, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. Imbruno heeft meerdere malen kunnen samenspelen met wijlen Gustav Leonhardt in duo-recitals. Hij was gastdocent aan het Conservatorium van Buenos Aires, de universiteit van Rosario, de universiteit van Mendoza (Argentinië), de Arizona State University (Phoenix,VS) en de Brown University (Providence, VS).

Imbruno geeft masterclasses over de hele wereld en wordt vaak uitgenodigd om plaats te nemen in internationale jury’s. Hij heeft verschillende cd’s opgenomen op historische orgels in Nederland en Italië en hij heeft opnames gemaakt voor de BBC. Hij is artistiek directeur van het ‘Internationale Orgelconcours Jan Pieterszoon Sweelinck’ en van het ‘FondazioneAccademia di Musica Italiana per Organo (Pistoia)’.
http://matteo.imbruno.antenna.nl/english-version.html

Het Pelstergasthuis
Het Pelstergasthuis is het oudste gasthuis (hofje) van Groningen en dateert van 1267, toen de kapel werd ingewijd. Bij de kapel ontstond al gauw het ‘hospitael ten HillighenGheeste’, waar passerende vreemdelingen (pelgrims en zwervers), armen en zwakken werden verpleegd. Tegen het einde van de zestiende eeuw veranderde de functie van het gasthuis naar de ‘huisvesting en onderhoud van zeer veele oude burgermannen en vrouwen’. Deze burgers werden ondergebracht in hofjeswoningen rondom drie binnenhoven die toegankelijk waren (en zijn) door een poortgebouw aan de Pelsterstraat. Vanaf de zeventiende eeuw woonden in het gasthuis burgers die zich voor de rest van hun leven inkochten. In de twintigste eeuw werden bewoners van het gasthuis gewone huurders.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Pelstergasthuis

De Pelstergasthuiskerk
Het kerkje, of kapel, van het Pelstergasthuis is het oudste deel van dit hofje. In 1267 wordt het voor het eerst genoemd als Paus Clemens IV toestemming verleent om een kapel en een begraafplaats aan te leggen. De kerk is gebouwd in gotische stijl en heeft aan de straatkant een neoclassi-cistische gevel uit 1855. De toren bevat de oudste klok van Groningen (1495).
In de kapel bevindt zich een fraai tweeklaviersorgel dat oorspronkelijk in 1627 werd gebouwd. In 1693 en in 1712 werd het ingrijpend omgebouwd door Schnitger en in 1774 nogmaals, door de orgelbouwer Hinsz. Het orgel wordt nu omschreven als een Schnitger-Hinszorgel.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Pelstergasthuiskerk

Het orgel van het Pelstergasthuis
Meer technische details: http://orgel.edskes.net/kerk_groningen_pelstergasthuiskerk.htm
http://www.arpschnitger.nl/nl/sgro01.html