Masterclass

Wanneer:
4 november 2017 @ 09:00
2017-11-04T09:00:00+01:00
2017-11-04T09:15:00+01:00
Waar:
Martinikerk
Martinikerkhof 3
9712 JG Groningen
Nederland
Kosten:
Free entrance for the public
Contact:

masterclass in de Martinikerk door Stef Tuinstra
Organist: Stef Tuinstra, i.s.m. het Prins Claus Conservatorium
Studeer je aan een conservatorium of ben je ‘gewoon’ een goede organist en wil je jouw vaardigheden op het orgel verdiepen? Schrijf je dan in voor deze masterclass.
Deelname kost €20,-, aanmelden voor 1 oktober 2017 via info@www.schnitgerfestival.nl

Deze masterclass in de Martinikerk is een unieke kans om te mogen spelen op het zo bijzondere Schnitgerorgel dat hier staat: het is één van de grootste Noord Europese barokorgels. Stef Tuinstra weet bovendien het beste uit jou en het orgel naar boven te halen. Hij heeft veel concertervaring en is docent orgel, klavecimbel en piano, (stijl-)improvisatie, gemeentezangbegeleiding en orgelbouw. Als leider van de Noord-Nederlandse Orgel Academie (NNOA) is hij ook actief met cd-producties en stimuleringsactiviteiten voor de orgelcultuur in Noord-Nederland. Stef Tuinstra geeft regelmatig concerten, lezingen en masterclasses in verschillende Europese landen, Japan en de USA. Hij is vaste organist van de Nieuwe Kerk in Groningen.

Een kijkje in de keuken

Orgelliefhebbers van over de hele wereld komen naar Groningen om het orgel in de Martinikerk te horen of om erop te kunnen spelen. Wie dit weekend in Groningen is kan tijdens deze masterclass gewoon naar binnen lopen en luisteren naar de muziek en naar de uitleg die Stef Tuinstra geeft aan zijn studenten.

Waarom het orgel trouwens zo bijzonder is? Het is niet alleen een van de grootste Noord Europese barokorgels, het is ook erg oud. De bouw van het hoofdorgel in de Martinikerk begon rond 1480. Bij de eerste bouwfase was de humanist Rudolf Agricola als adviseur betrokken. De ontwikkeling van het orgel kende haar hoogtepunt in de 18de eeuw nadat het achtereenvolgens door Arp Schnitger, diens zoon Franz Casper en Albertus Hinsz was uitgebreid. Tijdens de restauratie van het orgel (voltooid in 1984) is de situatie van 1740 als uitgangspunt genomen. Het orgel bestaat uit 3500 pijpen en 53 registers. De registers zijn verdeeld over hoofdwerk, rugwerk en bovenwerk en een vrij pedaal.

Meer informatie