Liuwe Tamminga

Wanneer:
20 oktober 2018 @ 13:00 – 14:00
2018-10-20T13:00:00+02:00
2018-10-20T14:00:00+02:00
Waar:
Martinikerk
Martinikerkhof 3
9712 JG Groningen
Kosten:
€ 10,00

Lunchconcert Martinikerk

Even uit de drukte van de zaterdagmarkt. Broodje mee, plaatsnemen in het imposante schip van de Martinikerk en genieten van de virtuositeit van toporganist Liuwe Tamminga op het Schnitgerorgel.

Liuwe Tamminga

Een lunchconcert. Dat klinkt als even iets tussendoor. En dat is het natuurlijk ook. Maar vergis je niet. De organist die hier zit te spelen terwijl wij ons moede lijf laten rusten op de stoelen of in de houten banken, is een grootheid onder de organisten. Liuwe Tamminga is een Fries die al meer dan 35 jaar in Italië woont, waar hij als titulair organist de historische orgels van de San Petronio basiliek te Bologna bespeelt. Hij is een expert op het gebied van de Italiaanse orgelbarok en weet op de meest sprankelende wijze werken van componisten als Banchieri, Palestrina, Cavazzoni, Frescobaldi en Andrea en Giovanni Gabrieli te vertolken.

De barokke Italiaanse orgelklank – zo zangerig, helder en gracieus – is op onze Noord-Europese orgels bijna niet te benaderen, maar op het Schnitgerorgel van de Martinikerk, met al z’n kracht en stralende klanken, lukt het Liuwe Tamminga wonderwel.

Het is een lunchconcert, dus een broodje eten mag! Koffie en thee zijn ter plekke te verkrijgen.

Wanneer
20 oktober 2018, 13.00 – 14.00 uur

Waar
Martinikerk, Martinikerkhof 3, Groningen

Entree
€ 10,00

Liuwe Tamminga
De naam verraadt het al: Liuwe Tamminga is van oorsprong een echte Fries. In 1953 stond zijn wieg in het Friese Hemelum. Hij studeerde aan het conservatorium van Groningen; klavecimbel en orgel bij Wim van Beek en compositie bij Willem Frederik Bon. Na zijn examen vertrok Tamminga naar Parijs, waar hij van 1978 tot 1982 studeerde aan het Conservatoire d’Orsay. Daar specialiseerde hij zich in Franse muziek en improvisatie bij Jean Langlais en André Isoir en behaalde de Premier Prix voor orgel en een Deuxième Prix voor improvisatie. Regelmatig concerteerde hij in Parijse kerken en ook was hij korte tijd organist van de Eglise St.Germain-des-Prés. Af en toe was hij weer in Nederland te vinden waar hij in 1980 de eerste prijs won bij het Nationaal Improvisatie Concours Bolsward, en in 1982 de Prix d’Excellence voor orgel aan het conservatorium van Groningen. In datzelfde jaar verhuisde hij naar Bologna (Italië) waar hij, samen met maestro Luigi FerdinandoTagliavini, tot titulair organist van de basiliek San Petronio was benoemd. In deze hoedanigheid bespeelt hij nog altijd de schitterende historische orgels van Lorenzo da Prato (1471-1475) en Baldassare Malamini (1596).
Inmiddels wordt Tamminga beschouwd als een van de grootste kenners op het gebied van de Italiaanse orgelmuziek uit de 16de en 17de eeuw. Hij verzorgde verscheidene bundels met orgelmuziek, o.a. van Giovanni de Macque, GiulioSegni, Palestrina, Jacques Buus, en muziek voor twee orgels van Italiaanse meesters rond 1600. Daarnaast maakte hij meerdere bekroonde cd’s, o.a. met het volledige werk van Cavazzoni, de Fantasieën van Frescobaldi, ‘Mozart on Italian organs’, en een opname gewijd aan Andrea en Giovanni Gabrieli.
Tamminga concerteert graag samen met ensembles, zoals Concerto Palatino, Odhecaton, het Orkest van de Achttiende Eeuw en Cappella Musicale di San Petronio. Als solist geeft hij concerten overal in Europa, de Verenigde Staten en Japan. Op uitnodiging gaf hij masterclasses aan de meeste conservatoria in Italië, maar ook in Krakow, Wroclaw, Utrecht, Rotterdam, Boston en Leuven. In 2002 verleende hij op verzoek van het Koninklijk Huis zijn medewerking aan de uitvaartdienst van Prins Claus.
http://www.liuwetamminga.it

Orgel Martinikerk
De bouw van het hoofdorgel in de Martinikerk begon rond 1480. Bij de eerste bouwfase was de humanist Rudolf Agricola als adviseur betrokken. De ontwikkeling van het orgel kende haar hoogtepunt in de 18de eeuw nadat het achtereenvolgens door Arp Schnitger, diens zoon Franz Casper en Albertus Hinsz was uitgebreid. Tijdens de restauratie van het orgel (voltooid in 1984) is de situatie van 1740 als uitgangspunt genomen. Met zijn 3500 pijpen en 53 registers is het orgel van de Martinikerk één van de grootste Noord Europese barokorgels. De registers zijn verdeeld over hoofdwerk, rugwerk en bovenwerk en een vrij pedaal.

Voor de technische details: http://www.arpschnitger.nl/nl/sgro03.html