Italiaanse Vesper

Wanneer:
20 oktober 2018 @ 17:00 – 17:45
2018-10-20T17:00:00+02:00
2018-10-20T17:45:00+02:00
Waar:
Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen
Nederland
Kosten:
€ 10,00

Italiaanse Vesper

Italiaanse middagvesper in de Der Aa-kerk. Met zangers van het Luthers Bach Ensemble o.l.v. Luuk Dijkhuis. Liuwe Tamminga bespeelt het Schnitgerorgel.

Loop aan het einde van een warme Italiaanse zomermiddag eens een kerk binnen en het is alsof je een andere dimensie betreedt. De plotselinge koelte voelt weldadig aan, je ogen moeten wennen aan het weinige licht, wierook prikkelt je neus en ver voorin de spelonkachtige ruimte van de kerk klinkt gezang. Eenstemmige kerkzang, gregoriaans. Een vloeiende melodie die almaar door lijkt te gaan, sereen en hypnotiserend.
Vermoedelijk is het een vesperdienst waarin je bent terechtgekomen. De vesper is een van de getijdenvieringen, de dagelijkse momenten dat gelovigen bij elkaar komen voor gebed, dank- en lofprijzing. Het zijn liturgische vieringen, waarin onbegeleide vocale muziek en orgelmuziek elkaar afwisselen. Doordat de melodieën steeds herhaald worden, zonder rusten of dramatische effecten, ontstaat er een meditatieve, mystieke sfeer waarin de toehoorder helemaal tot zichzelf kan komen.
Bij de Italiaanse Vesper van vandaag kunnen we die sfeer zelf ervaren. In de prachtige Der Aa-kerk, die met zijn slanke gele toren en sierlijke interieur toch de meest Italiaanse uitstraling van de stad heeft, speelt organist Liuwe Tamminga liturgische orgelwerken van Girolamo Frescobaldi (1583-1643), afgewisseld met gregoriaanse strofen gezongen door de zangers van het Luthers Bach Ensemble onder leiding van Luuk Dijkhuis.

Waar
Der Aa-kerk, Akerkhof 2, Groningen

Wanneer
Zaterdag 20 oktober, 17.00 uur.

Entree
€ 10,00

Luuk Dijkhuis

Luuk Dijkhuis studeerde in 1988 bij Michiel de Vries af als klassiek gitarist aan het conservatorium in Groningen. In het eerstejaarskoor had hij voor het eerst kennis gemaakt met het zingen en met de koormuziek. Na een aantal jaren conservatorium kreeg hij interesse in de koordirectie en volgde hij vijf jaargangen van de Kurt Thomas cursus, toen nog in Den Haag, waarvan twee keer in de ‘gevorderd kamerkoor’ groep. Hij kreeg hier o.a. les van Ger Vos, Barend Schuurman, Jos van Veldhoven, Hans van den Hombergh en Daniel Reuss. In die periode leidde hij een koor en een octet in Groningen, en een aantal ad hoc ensembles. Door omstandigheden verlegde hij zijn werkzaamheden naar de Informatica, en ging werken in Delft.
Terug in Groningen was hij als koordirigent o.a. andere actief bij het koor Ten Toon! en gaf hij als dirigent drie jaar leiding aan Symfonieorkest Musica Viva in Oude Pekela. In 2006 behaalde hij het Unisono koordirectie diploma onder Marc Versteeg, en sinds enige tijd volgt hij lessen bij Geert-Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen. Als zanger (bas) maakt Luuk deel uit van het kleinkoor van het Luthers Bach Ensemble, Kamerkoor Dualis, het Noordelijk Vocaal Ensemble en Ensemble Josquin des Prez.
Sinds 2014 is hij dirigent van Symfonieorkest Scaramouche in Peize.

Het Luthers Bach Ensemble
http://www.luthersbachensemble.nl

Liuwe Tamminga

De naam verraadt het al: Liuwe Tamminga is van oorsprong een echte Fries. In 1953 stond zijn wieg in het Friese Hemelum. Hij studeerde aan het conservatorium van Groningen; klavecimbel en orgel bij Wim van Beek en compositie bij Willem Frederik Bon. Na zijn examen vertrok Tamminga naar Parijs, waar hij van 1978 tot 1982 studeerde aan het Conservatoire d’Orsay. Daar specialiseerde hij zich in Franse muziek en improvisatie bij Jean Langlais en André Isoir en be-haalde de Premier Prix voor orgel en een Deuxième Prix voor improvisatie. Regelmatig concer-teerde hij in Parijse kerken en ook was hij korte tijd organist van de Eglise St.Germain-des-Prés. Af en toe was hij weer in Nederland te vinden waar hij in 1980 de eerste prijs won bij het Natio-naal Improvisatie Concours Bolsward, en in 1982 de Prix d’Excellence voor orgel aan het conser-vatorium van Groningen. In datzelfde jaar verhuisde hij naar Bologna (Italië) waar hij, samen met maestro Luigi Ferdinando Tagliavini, tot titulair organist van de basiliek San Petronio was be-noemd. In deze hoedanigheid bespeelt hij nog altijd de schitterende historische orgels van Loren-zo da Prato (1471-1475) en Baldassare Malamini (1596).
Inmiddels wordt Tamminga beschouwd als een van de grootste kenners op het gebied van de Italiaanse orgelmuziek uit de 16de en 17de eeuw. Hij verzorgde verscheidene bundels met orgelmuziek, o.a. van Giovanni de Macque, Giulio Segni, Palestrina, Jacques Buus, en muziek voor twee orgels van Italiaanse meesters rond 1600. Daarnaast maakte hij meerdere bekroonde cd’s, o.a. met het volledige werk van Cavazzoni, de Fantasieën van Frescobaldi, ‘Mozart on Itali-an organs’, en een opname gewijd aan Andrea en Giovanni Gabrieli.
Tamminga concerteert graag samen met ensembles, zoals Concerto Palatino, Odhecaton, het Orkest van de Achttiende Eeuw en Cappella Musicale di San Petronio. Als solist geeft hij concerten overal in Europa, de Verenigde Staten en Japan. Op uitnodiging gaf hij masterclasses aan de meeste conservatoria in Italië, maar ook in Krakow, Wroclaw, Utrecht, Rotterdam, Boston en Leuven. In 2002 verleende hij op verzoek van het Koninklijk Huis zijn medewerking aan de uitvaartdienst van Prins Claus.
http://www.liuwetamminga.it