Holland Baroque en Eric Vloeimans

Wanneer:
20 oktober 2018 @ 20:00 – 21:30
2018-10-20T20:00:00+02:00
2018-10-20T21:30:00+02:00
Waar:
Lutherse Kerk
Haddingestraat 23
9711 KC Groningen
Kosten:
€ 22,50

Holland Baroque en Eric Vloeimans

Holland Baroque voert samen met jazztrompettist Eric Vloeimans werken uit van het met een Edison bekroonde album Carrousel. Tineke Steenbrink bespeelt afwisselend het kistorgel en het nieuwe Edskes-Schnitgerorgel.

Muziek laat je dromen, laat je dansen, zingen, voelen. Muziek laat je leven. Muziek zelf leeft ook! Voor de musici van Holland Baroque, het oude muziekensemble dat nieuwe muziek speelt, is vooral dat laatste aspect de basis voor hun muzikale ambities. Muziek kán helemaal niet oud zijn, vinden zij, want ‘muziek is pas af als je het speelt’. De barok naar het heden halen, dat is wat zij willen, de muziek zo spelen dat je als musicus en als luisteraar voelt: dit gaat over het hier en nu, dit gaat over mij.

In de Lutherse kerk, waar vorig jaar tijdens het Schnitger Festival het gereconstrueerde Schnitgerorgel werd ingewijd, spelen de musici van Holland Baroque delen van het album Carrousel dat zij maakten samen met Eric Vloeimans, een van ‘s werelds beste trompettisten. Tijdens dit concert gaan we genieten van een uniek ensemble dat de oude noten van Bach laat herleven in een sprankelende combinatie met nieuwe klanken, improvisaties en arrangementen. Een samensmelting van barok en modern waarbij het warme, fluwelen jazzgeluid dat zo typerend is voor Vloeimans’ stijl wonderwel past.

Natuurlijk krijgen we ook de kans om het nieuwe Edskes-Schnitgerorgel, de terechte trots van de Lutherse kerk, te beluisteren. En wel in een improvisatie voor barokorgel en trompet, met Tineke Steenbrink op het orgel en Vloeimans op trompet.

Waar
Lutherse kerk, Haddingestraat 23, Groningen

Wanneer
Zaterdag 20 oktober, 20.00 uur.

Entree
€22,50

Holland Baroque
http://www.hollandbaroque.com

Tineke Steenbrink
Tineke Steenbrink stond aan de wieg van Holland Baroque. In dit ensemble heeft zij samen met haar zus Judith haar plek gevonden als lid van het artistieke team. De kunst van het Contrapunt en Cantabile-spel binnen de muziek zijn haar grote fascinaties. Ze is de curator voor het online kanaal Baroque op www.24classics.com en bedenkt graag projecten voor deze club, bijvoorbeeld voor de Happy Bachdag. Na docentschap aan conservatoria in Zwolle en Groningen is Tineke sinds 2014 als docent werkzaam aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. In de Sint Martinuskerk Cuijk (Severijn-orgel uit 1650) vervult zij de functie van ‘organiste titulaire’. Als soliste is zij te zien op www.allofbach.com, waar zij het project van kinderen die de Bach inventies uitvoeren initieerde. Haar jaren lange studie naar het autograaf van het ‘Stabat Mater’ van Pergolesi leidde tot de publicatie in facsimile bij Edition Wallhall.

Judith Steenbrink

Judith Steenbrink was sinds haar studie bij onder andere Lucy van Dael actief bij Amsterdam Baroque Orchestra, Concerto Copenhagen, Cantus Cölln en als concertmeester verbonden aan the European Union Baroque Orchestra. Judith stond aan de wieg van Holland Baroque. In dit ensemble heeft zij samen met haar zus Tineke haar plek gevonden als lid van het artistieke team. Judith is groot geworden in de wereld van de oude muziek en beweegt zich tegelijkertijd moeiteloos door verschillende genres. Het ene project speelt ze een Vivaldi dubbelconcert naast Rachel Podger en het volgende project schrijft ze een stuk voor Eric Vloeimans wat te horen was tijdens het eerste Koningsconcert 2014. Buiten Holland Baroque is zij te gast als eerste violiste bij l’Arpeggiata (Christina Pluhar) en als muzikaal leider bij het Residentie Orkest.

Eric Vloeimans
Eric Vloeimans (1963) is trompettist. Hij studeerde aan het Rotterdams Conservatorium waar hij begon op de afdeling klassieke muziek. Later stapte hij over naar de jazz. In 1988 behaalde hij zijn diploma cum laude en vertrok naar New York, waar hij verder studeerde bij Donald Byrd en zoveel mogelijk ervaring opdeed door in de bigbands van Frank Foster and Mercer Ellington mee te spelen. Terug in Nederland was hij vanaf de jaren ’90 succesvol met diverse formaties zoals zijn eigen akoestische ‘kamerjazz’-trio Fugimundi en de band Gatecrash, een cross-over tussen pop en jazz.

Zijn sound is zeer herkenbaar. Met name in de meer ingetogen stukken, of hij nu jazz, pop of klassiek speelt, klinkt die fluwelige, warm fluisterende klank die onmiskenbaar des Vloeimans’ is. Hierdoor, maar ook door zijn aanstekelijke spelplezier waarmee hij ieder publiek omver blaast, staan artiesten in de rij om met hem samen te spelen. Hij deed projecten met grote jazznamen als Mercer Ellington, John Taylor en Peter Erskine, maar ook met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Koninklijk Concertgebouworkest, flamencogitarist Eric Vaarzon Morel en de Cubaanse jazzpianist Ramón Valle, geluidskunstenaar Michel Banabila, hiphopartiest Kyteman, Armin van Buuren, Fay Lovsky, Doe Maar en vele anderen. Het brede publiek kent hem van zijn optredens bij de opening van het Rijksmuseum en het Koningsconcert.

http://www.ericvloeimans.nl

Het Edskes-Schnitgerorgel
http://www.schnitgerorgel2017.nl/nl/home