Combattimento & Liuwe Tamminga

Wanneer:
21 oktober 2018 @ 15:00 – 17:00
2018-10-21T15:00:00+02:00
2018-10-21T17:00:00+02:00
Waar:
Martinikerk
Martinikerkhof 3
9712 JG Groningen
Nederland
Kosten:
€ 29,50

Slotconcert Martinikerk

Combattimento en Liuwe Tamminga
Organist Liuwe Tamminga bespeelt het orgel van de Martinikerk. Met medewerking van het barokensemble Combattimento.

Italië, wat spreekt dat land toch tot de verbeelding. De prachtige taal, het mediterrane, de zon, de zee. En de muziek, al net zo sierlijk, bruisend en gepassioneerd.
Het was Italië waar de barok begon. Waar na de oude polyfonie met de koele, lange lijnen en moeilijk te begrijpen woorden ineens een stijl ontstond waarin alle emotie tot uiting kon komen. Een stijl vol leven en vuur. We hebben er tijdens deze editie van het Schnitger Festival al veel van mogen genieten. En dan vandaag het slotakkoord van dit weekend, zo daverend en Italiaans als maar kan: Scarlatti, Vivaldi, Marcello, Pasquini, om er maar een paar te noemen. Componisten die onder de handen van de Nederlands-Italiaanse organist Liuwe Tamminga tot leven zullen komen op het beroemde orgel van de Martinikerk.

Met Liuwe Tamminga treden ook de musici van Combattimento aan, het ensemble dat niets voor waar aanneemt als het gaat om de barokke muziek. Hoe klonk deze muziek toen? Zouden we het nu anders kunnen spelen? Ruiger, langzamer, of juist dynamischer? Met vragen als deze prikkelt Combattimento het publiek én zichzelf, om anders naar de muziek te kijken en te luisteren. Het resultaat: geweldig enerverende concerten waarbij het publiek geen moment achteruit gaat zitten.
Vandaag gaan we luisteren naar Liuwe Tamminga op het orgel, en naar Combattimento dat delen uit het huidige programma Frizzante zal spelen.

Wanneer
21 oktober 2018, 15.00 – 17.00 uur (met pauze)

Waar
Martinikerk, Martinikerkhof 3, 9712 JG Groningen

Entree
€ 29,50
T/m 29 jaar: € 10,00
Dit concert is in samenwerking met De Oosterpoort.

Liuwe Tamminga

Liuwe Tamminga

De naam verraadt het al: Liuwe Tamminga is van oorsprong een echte Fries. In 1953 stond zijn wieg in het Friese Hemelum. Hij studeerde aan het conservatorium van Groningen; klavecimbel en orgel bij Wim van Beek en compositie bij Willem Frederik Bon. Na zijn examen vertrok Tamminga naar Parijs, waar hij van 1978 tot 1982 studeerde aan het Conservatoire d’Orsay. Daar specialiseerde hij zich in Franse muziek en improvisatie bij Jean Langlais en André Isoir en behaalde de Premier Prix voor orgel en een Deuxième Prix voor improvisatie. Regelmatig concerteerde hij in Parijse kerken en ook was hij korte tijd organist van de Eglise St.Germain-des-Prés. Af en toe was hij weer in Nederland te vinden waar hij in 1980 de eerste prijs won bij het Nationaal Improvisatie Concours Bolsward, en in 1982 de Prix d’Excellence voor orgel aan het conservatorium van Groningen. In datzelfde jaar verhuisde hij naar Bologna (Italië) waar hij, samen met maestro Luigi Ferdinando Tagliavini, tot titulair organist van de basiliek San Petronio was benoemd. In deze hoedanigheid bespeelt hij nog altijd de schitterende historische orgels van Lorenzo da Prato (1471-1475) en Baldassare Malamini (1596).
Inmiddels wordt Tamminga beschouwd als een van de grootste kenners op het gebied van de Italiaanse orgelmuziek uit de 16de en 17de eeuw. Hij verzorgde verscheidene bundels met orgelmuziek, o.a. van Giovanni de Macque, Giulio Segni, Palestrina, Jacques Buus, en muziek voor twee orgels van Italiaanse meesters rond 1600. Daarnaast maakte hij meerdere bekroonde cd’s, o.a. met het volledige werk van Cavazzoni, de Fantasieën van Frescobaldi, ‘Mozart on Italian organs’, en een opname gewijd aan Andrea en Giovanni Gabrieli.
Tamminga concerteert graag samen met ensembles, zoals Concerto Palatino, Odhecaton, het Orkest van de Achttiende Eeuw en Cappella Musicale di San Petronio. Als solist geeft hij concerten overal in Europa, de Verenigde Staten en Japan. Op uitnodiging gaf hij masterclasses aan de meeste conservatoria in Italië, maar ook in Krakow, Wroclaw, Utrecht, Rotterdam, Boston en Leuven. In 2002 verleende hij op verzoek van het Koninklijk Huis zijn medewerking aan de uitvaartdienst van Prins Claus.
http://www.liuwetamminga.it

Combattimento
https://www.combattimento.nl, https://www.combattimento.nl/frizzante

Orgel Martinikerk
De bouw van het hoofdorgel in de Martinikerk begon rond 1480. Bij de eerste bouwfase was de humanist Rudolf Agricola als adviseur betrokken. De ontwikkeling van het orgel kende haar hoogtepunt in de 18de eeuw nadat het achtereenvolgens door Arp Schnitger, diens zoon Franz Casper en Albertus Hinsz was uitgebreid. Tijdens de restauratie van het orgel (voltooid in 1984) is de situatie van 1740 als uitgangspunt genomen. Met zijn 3500 pijpen en 53 registers is het orgel van de Martinikerk één van de grootste Noord Europese barokorgels. De registers zijn verdeeld over hoofdwerk, rugwerk en bovenwerk en een vrij pedaal.

Voor de technische details: http://www.arpschnitger.nl/nl/sgro03.html