Header

Nieuwsbrief Orgelzomer juni 2019

In het jaar 1719 stierf de grote orgelbouwer Arp Schnitger. 300 jaar geleden dus, en daarmee is 2019 een Schnitgerjaar. In Groningen laten we dat niet zomaar voorbij gaan, met alle Schnitgerorgels die er in deze regio te bewonderen zijn. We gaan het vieren met een lange warme Orgelzomer Groningen 2019 vol orgelfestiviteiten. In deze nieuwsbrief kunt u er alles over lezen. 

---

Opening Orgelzomer Groningen 2019

De opening van de Orgelzomer nadert! Op 29 juli verzamelen zich in de Der Aa-kerk orgelliefhebbers uit alle windstreken voor de grote openingsbijeenkomst. Met een feestelijk Herdenkingsconcert wordt 300 jaar Schnitger én 50 jaar SGO gevierd. Het wordt een informele middag met korte toespraken, muziek van het Schnitgerorgel en hapjes en drankjes. 

De toegang voor deze middag is gratis, maar u wordt wel verzocht zich aan te melden via deze link.

 
Wanneer: 29 juli, 14.00–17.00 uur | waar: Der Aa-kerk, Groningen

---

Kaartverkoop Schnitger Festival geopend

Het lijkt nog ver weg, maar voor we het weten is het alweer oktober en tijd voor het Schnitger Festival, dat dit jaar het sluitstuk is van de Orgelzomer. En deze zevende editie heeft weer veel moois te bieden!

Wat te denken van Daniël Lohues die samen met Holland Baroque in een boeiende voorstelling op zoek gaat naar Bach, een avant-garde concert met orgel en elektronica door organist Age-Freerk Bokma, en een concert met organist Arvid Gast en het beroemde Britse koor Tenebrae.

Het Schnitger Festival 2019 is van 16 t/m 20 oktober.   

De kaartverkoop is NU geopend, dus kijk gauw op www.orgelzomer.nl

---

‘Gliek un doch heel anners’ - voorstelling in Midwolda

Voor wie goed voorbereid aan de Orgelzomer wil beginnen is deze voorstelling een must! Gesproken in het Nederduits is ‘Gliek un doch heel anners’ een spannende, twee uur durende productie waarin het leven en de betekenis van Arp Schnitger in 6 scènes wordt uitgebeeld, doorweven met orgelmuziek. 

De personages worden vol expressiviteit neergezet door de acteurs en de Nederduitse tekst is rijk aan prachtige nuances en raadselachtige humor. 

Entree is € 10,00. Voor meer info: www.organeum-orgelakademie.dewww.hintsorgelmidwolda.nl

Wanneer: 23 juni, 16.00 – 18.00 uur | waar: Dorpskerk, Hoofdweg 168, Midwolda

---

Bezoek ook de orgelzomerseries

Naast alle evenementen van de Orgelzomer Groningen zijn er ook nog altijd de reguliere zomerseries die elk jaar in de stad georganiseerd worden door de verschillende stichtingen en orgelcommissies. Inmiddels zijn de meeste van deze van start gegaan. Op de website van Groningen Orgelstad staat de uitgebreide agenda met alle zomerorgelconcerten in de Der Aa-kerk, de Doopsgezinde Kerk, de Lutherse kerk, de Martinikerk, de Nieuwe Kerk, de Pelstergasthuiskerk en de  St. Jozefkathedraal. 

Kijk voor de agenda op www.orgelstad.nl 

---

Middagconcert van Theo Jellema in Sneek

Op 17 augustus is Schnitger Meets... dan wel afgelopen, maar gaat de Orgelzomer gewoon door met wat we zouden kunnen noemen een ‘Schnitger Meets Sneek’ event: organist Theo Jellema speelt deze middag op het Schnitgerorgel van de Martinikerk in Sneek. Tijdens het concert zal hij ook even de tijd nemen om het publiek meer te vertellen over Arp Schnitger en over de interessante geschiedenis van het Sneker orgel.  

Let op: de aanvangstijd van het concert is 16.00 uur! In sommige berichten wordt een andere tijd genoemd. 

Wanneer: 17 augustus, 16.00 uur | waar: Grote of Martinikerk, Oud Kerkhof, Sneek

Voor meer info en tickets: www.orgelzomer.nl 

---

Eerste voorstelling Het mooiste

van 2 werelden:

'Het schip in' 

Op 24 augustus gaan we allemaal naar Appingedam, om ‘Het schip in’ te gaan.

‘Het schip in’ is een productie waarbij de bekende shantygroep Armstrong’s Patent en Vincent Hensen, organist van de Nicolaïkerk, het publiek samen trakteren op muzikale verhalen tijdens een tocht met een rondvaartboot en daarna in een heel ander schip, namelijk dat van de Nicolaïkerk. 

De voorstelling vindt plaats tijdens ‘Bie Daip’, het jaarlijkse, altijd drukbezochte, internationale Folk & Seasongsfestival in Appingedam. Ze is bovendien de eerste voorstelling in de serie ‘Het mooiste van 2 werelden’, een reeks van bijzondere concerten waarbij steeds twee ‘werelden’ met elkaar worden verbonden: die van het orgel en die van een totaal andere doelgroep. De combinatie orgel en shantykoor blijkt zeer effectief! 

Wanneer: 24 augustus, 13.00 – 14.45 uur | waar: haven Appingedam, achter de Nicolaïkerk

Voor meer info: www.orgelzomer.nl

---

300 jaar Schnitger

vieren met de

Orgelzomer Groningen 2019