Header

Nieuwsbrief Orgelzomer mei 2019

In het jaar 1719 stierf de grote orgelbouwer Arp Schnitger. 300 jaar geleden dus, en daarmee is 2019 een Schnitgerjaar. In Groningen laten we dat niet zomaar voorbij gaan, met alle Schnitgerorgels die er in deze regio te bewonderen zijn. We gaan het vieren met een lange warme Orgelzomer Groningen 2019 vol orgelfestiviteiten. In deze nieuwsbrief kunt u er alles over lezen. 

Foto: Orgel Nieuwe Kerk, Groningen

---

Organisten maken programma’s bekend

Op 29 juli gaat de Orgelzomer Groningen 2019 van start met tien dagen 'Schnitger Meets…' Tijdens deze tiendaagse worden er dagelijks concerten gegeven door organisten van over de hele wereld. Een aantal van hen heeft inmiddels bekend gemaakt welke werken zij gaan spelen. De verschillende programma’s zijn te vinden op de website www.orgelzomer.nl.

Tevens kunt u daar de tickets voor de verschillende evenementen bestellen. 

---

Schnitger Meets… excursies: wees op tijd met boeken! 

De aanmeldingen stromen binnen voor de vijf excursies van Schnitger Meets… Weet u wel: met onze vintage bus toeren door het Groninger land langs verschillende prachtige kerken, om daar de historische orgels te bekijken en te beluisteren.  

Foto: Kerk Noordbroek

Heeft u zich nog niet aangemeld, doe het dan snel via www.orgelzomer.nl, want vol = vol! 

Gaat u liever met eigen vervoer, dan kan dat ook. Wij bieden daarvoor nu een gereduceerd tarief. Voor meer informatie, kijk op www.orgelzomer.nl

---

Winnaar SGO Concours krijgt eigen concert

In de vorige nieuwsbrief noemden we het al: ook in het Schnitgerjaar organiseert Stichting Groningen Orgelland het SGO Orgelconcours, speciaal voor amateurs en orgelstudenten. Het concours is op 12 oktober. De voorrondes vinden plaats op verschillende historische orgels in de stad en de finalisten spelen ’s avonds op het beroemde Martiniorgel. 

Vers van de pers: het is nu bekend wat de eerste prijs en de tweede prijs van het concours zijn. De winnaar mag in 2020 zelfstandig een concert geven in de serie lunchpauzeconcerten in de Martinikerk. Tweede prijs: een concert op het Timpe-orgel in de Nieuwe Kerk, in 2020. 

Enthousiast geworden? Kijk voor meer informatie over deelname, locaties en tickets op www.orgelzomer.nl

---

Speciale Festival Cantatedienst in het Duits

Voor wie echt in de voetstappen van Arp Schnitger wil treden is er op 4 augustus een Kantaten Gottesdienst in de Lutherse kerk, de plek waar hij zelf kerkte. Uitgevoerd wordt het prachtige 'Laß, Fürstin, laß noch einen Strahl' BWV 198, ook wel bekend als de Trauer-Ode, van J.S. Bach. 

Uitvoerenden:
Luthers Bach Ensemble (ripiënisten, solisten & barok-orkest) o.l.v. Tymen Jan Bronda

Lucie Chartin (sopraan) | David van Laar (altus) | Jasper Dijkstra (tenor) | Henk Timmerman (bas)

Wanneer: 4 augustus, 10.00 uur | waar: Lutherse kerk, Haddingestraat 23, Groningen

 Meer informatie: www.luthersbachensemble.nl | www.orgelzomer.nl

---

Dubbelconcert Jisung Kim en Rie Hiroe 

Dat de Orgelzomer Groningen 2019 een internationale aangelegenheid is, bewijst het concert op 31 juli. De Zuid-Koreaanse organist Jisung Kim en zijn Japanse collega Rie Hiroe treden dan aan in de Martinikerk, waar zij het wereldberoemde Martiniorgel zullen bespelen. We gaan horen hoe Jisung Kim en Rie Hiroe het unieke pijpenbestand van dit orgel, dat materiaal uit maar liefst zes eeuwen omvat, kunnen laten stralen. Het concert wordt georganiseerd door Stichting Avondtmusyck. 

Kijk voor meer informatie op onze website.

---

Jaarlijks muziekfestival in Hannover 

Op 21 juni wordt in het Duitse Hannover het jaarlijkse ‘Fête de la Musique’ georganiseerd in en rondom de bezienswaardige Marktkirche in het centrum van de stad. Dit jaar, met de viering van 300 jaar Schnitger, gaat er speciale aandacht uit naar het orgel. Vanaf 10.00 uur zijn er in de kerk de hele dag door allerlei activiteiten zoals orgelpijp maken, een Doe-orgel bouwen, een uitleg en demonstratie bij het Goll-orgel en optredens van muziekensembles, koren, solisten en bands met steeds het orgel als stralend middelpunt. Zeker de moeite waard om een weekendje Hannover voor te plannen!  

Kijk voor meer informatie op deze link

Foto: Goll-orgel in de Marktkirche van Hannover

---

Deelnemers kijken uit naar excursies 

Bijvoorbeeld Willemijn Roodbergen, organist van de Lutherse kerk te Delft, zij schrijft ons:  

“Iedere organist weet het: nergens anders dan in het Groningerland vind je zoveel prachtige, veelal goed gerestaureerde kerken en orgels in een relatief klein gebied, dat ook landschappelijk veel schoons te bieden heeft.

Op de jaarlijkse Orgeldag, 2 mei, toog ik vaak naar de 'orgeltuin' Groningen – voor mij toch een halve dag reizen – om daar een paar orgels een half uur te kunnen bespelen. Voor die mogelijkheid ben ik de SGO nog steeds dankbaar, want hierdoor raakte ik nog enthousiaster over orgels en leerde ik goed te luisteren en te onderscheiden.

Later heb ik op verschillende orgels wat langer kunnen spelen, o.a. op de orgels in Farmsum, Appingedam, Leens en Noord- en Zuidbroek. In het bijzonder was ik geraakt door de zangrijkheid en 'Gravität' van het orgel van Farmsum. Ik verheug me erop om dit orgel de komende zomer weer te kunnen beluisteren tijdens de orgelexcursies van Schnitger Meets…
Dank aan de stichtingen Groningen Orgelland – felicitatie met de vijftigste verjaardag! –, Groningen Orgelstad en Erfgoedpartners voor dit initiatief!” 

           

Foto: de Hervormde kerk in Farmsum

---

Nieuwe orgelglossy ‘Klankjuweel’

gepresenteerd aan de pers

Op 15 mei hebben Erfgoedpartners en Organeum Weener het nieuwe Duits/Nederlandse orgeltijdschrift Klankjuweel gepresenteerd aan de Duits/Nederlandse pers. Klankjuweel is mede gefinancierd door Interreg Deutschland-Nederland en biedt naast redactionele artikelen over orgels in de regio ook een overzicht van alle orgelconcerten in Groningen en Ostfriesland. 

Klankjuweel kan besteld worden www.erfgoedpartners.nl, daar is ook de online versie te vinden.

Op de foto (gemaakt bij het instrumentenmuseum Organeum Weener):
Roeli Broekhuis (Erfgoedpartners), Winfried Dahlke (Organeum), Eske Kadijk (Interreg). 

---

Waar of niet waar? 

Dat Schnitger een fantastisch kunstenaar was, dat weten we. Maar verder zijn de details rondom zijn leven nogal in nevelen gehuld. Wel doet een aantal intrigerende verhalen de ronde. Wat dacht u van dit: 

Er wordt gezegd dat onze Arp Schnitger een van de laatste slachtoffers is geweest van de beruchte kerstvloed van december 1717. In totaal kwamen daarbij meer dan 11.000 mensen om het leven. Een groot deel van het land lag daarna nog wel twee jaar onder water. Het waren barre omstandigheden, maar die weerhielden Arp Schnitger er niet van om aan de lopende band zijn projecten te bezoeken; hij was als ondernemer zeer betrokken bij zijn werk. Het werd hem noodlottig: onderweg naar Zwolle, waar ook een orgel in de steigers stond, kreeg Schnitger een longontsteking die hij niet meer te boven kwam.

Is het waar? Zou zomaar kunnen! 

---

300 jaar Schnitger

vieren met de

Orgelzomer Groningen 2019