Header

Nieuwsbrief Orgelzomer april 2019

In het jaar 1719 stierf de grote orgelbouwer Arp Schnitger. 300 jaar geleden dus, en dat maakt 2019 tot een Schnitgerjaar. In de regio Groningen Dat laten we in Groningen niet zomaar voorbij gaan, met alle Schnitgerorgels die er in deze regio te bewonderen zijn. We gaan het vieren met een lange warme Orgelzomer Groningen 2019 vol orgelfestiviteiten. In deze nieuwsbrief kunt u daar al iets over lezen.

Foto: Orgel Kantens @Dick Sanderman

Programma Schnitger Meets… is klaar!

De vaart begint erin te komen: de eerste serie evenementen van de Orgelzomer is gepubliceerd op de splinternieuwe website www.orgelzomer.nl!

Het is het volledige programma van Schnitger Meets…: tien dagen van festiviteiten waarmee het 50-jarig jubileum van de SGO gevierd wordt en waarmee tevens de Orgelzomer op 29 juli van start gaat.

Deze eerste tien dagen van de Orgelzomer staan bol van de ontmoetingen rond het orgel. Bijvoorbeeld met alle orgelstudenten die uit de hele wereld naar Groningen komen om hier Masterclasses te krijgen van Groningse en internationale docenten, o.a. uit Korea, Japan en Tsjechië. De Masterclasses zijn toegankelijk voor luisteraars, evenals de concerten en excursies van Schnitger Meets... Reserveer dus deze periode in uw agenda: 29 juli t/m 7 augustus 2019.

Kijk voor meer informatie op onze website: www.orgelzomer.nl

Ga mee op excursie!

’s Ochtends vroeg opstappen op onze vintage touringcar en dan vervolgens een boeiende rondreis maken langs verschillende historische orgels in de provincie. Eenmaal in de eeuwenoude kerk kijken we naar boven en zien we dat indrukwekkende front. Een orgelkenner vertelt iets over de ontstaansgeschiedenis en de meereizende organist laat ons de karakteristieke klank van het instrument horen. Lunchen in het zonnetje en met elkaar praten over dat prachtige erfgoed dat we in Groningen bezitten.

Lijkt u dit wat? Op de nieuwe website www.orgelzomer.nl kunt u zich opgeven voor een of meer van deze excursies. 

Foto: kerk eenum | Door: Marycke Naber - 2 August 2011 | Licentie: CC-BY-SA-3.0-NL (wiki

Pavel Černý op het orgel van Farmsum

8 augustus 2019

In de periode van Schnitger Meets… herbergt Groningen een groot aantal internationale gasten, onder wie verschillende gerenommeerde organisten. Een van hen is Pavel Černý. Deze Tsjechische organist is een bekende op het wereldtoneel: hij doceert aan de Academy of Musical Arts in Praag en toert hij regelmatig over de wereld om concerten te geven op alle grote orgels.

Op 8 augustus speelt Černý op het orgel van de Hervormde kerk in Farmsum, een pareltje onder de historische orgels in Groningen. Het instrument uit 1829 is een van de meest veelzijdige orgels van de orgelmakerfamilie Lohman en staat bekend om zijn briljante klank.

Voor tickets kunt u terecht op www.orgelzomer.nl

Kom luisteren bij de internationale Masterclasses

Hoe internationaal wil je het hebben: de Orgelzomeracademie trekt dit jaar studenten én docenten uit Duitsland, Tsjechië, Zwitserland, Korea, Japan en Groningen. U kunt zelf komen luisteren naar de Masterclasses die tijdens Schnitger Meets... (in de periode van 29 juli t/m 7 augustus) dagelijks worden gegeven in verschillende kerken in Groningen, Stad en Ommeland.

Check de website www.orgelzomer.nl voor de precieze locaties en tijden. De toegang is gratis!

Actie voor Doe-orgels een succes

U heeft hem vast voorbij zien komen in de afgelopen maanden: de voordekunst-actie voor de Doe-Orgels. En we kunnen nu melden dat de actie geslaagd is!

Dankzij iedereen die deze crowdfundingsactie heeft gesteund is er genoeg geld bij elkaar gebracht om twee doe-orgels aan te schaffen, waarmee een educatieprogramma voor de basisschool kan worden opgestart. Door met elkaar zo’n orgeltje te bouwen en vervolgens een echt groot orgel in eigen dorp of stad te bezoeken, gaan kinderen het orgel met heel andere ogen bekijken. En hoe leuk is het om dat instrument zelf te leren bespelen? 

(c) 2017 Lydia Vroegindeweij/Orgelkids.nl.

Klankjuweel, het nieuwe orgeltijdschrift, verbindt

De Orgelagenda heeft een nieuw jasje gekregen: begin maart werd het glossy magazine ‘Klankjuweel’ gepresenteerd, een moderne jaarlijkse uitgave waarin naast de orgelagenda  ook interviews en achtergrondartikelen over historische orgels in de noordelijke regio te vinden zijn. Nieuw aan het tijdschrift is niet alleen het glossy uiterlijk, maar ook de bredere focus op niet alleen de Groninger orgels, maar ook de orgels in Ostfriesland, vlak over de Duitse grens. In een vernieuwde samenwerking tussen de Nederlandse en de Duitse orgelcommissies is de orgelagenda eveneens uitgebreid met alle concerten die in Duitsland plaatsvinden.  Klankjuweel is een initiatief van Erfgoedpartners en kan besteld worden www.erfgoedpartners.nl, daar is ook de online versie te vinden.

---

Inschrijving SGO Orgelconcours 2019 geopend

Ook in het Schnitgerjaar organiseert Stichting Groningen Orgelland weer het SGO Orgelconcours, en dat is nu al voor de 32e keer. Het concours is bedoeld voor amateurs en orgelstudenten voor wie het een prachtige gelegenheid is om op een van de bijzondere Groninger orgels hun talent te laten horen aan een deskundige jury en aan een geïnteresseerd en enthousiast publiek. De finalisten spelen aan het eind van de dag op het beroemde Martiniorgel. Het concours is op 12 oktober.

Wil je meer weten over de voorwaarden en de kosten van deelname, klik dan hier.

@Foto Edskes orgel Lutherse Kerk Groningen

---

300 jaar Schnitger

vieren met de

Orgelzomer Groningen 2019