Header

Schnitgerjaar 2019

De Groninger Orgelzomer komt eraan…

Kerk Noordbroek in de zomer zon

---

In het jaar 1719 stierf de grote orgelbouwer Arp Schnitger. 300 jaar geleden dus, en dat maakt 2019 tot een Schnitgerjaar. En dan weet u meteen dat Stichting Groningen Orgelland nu 50 jaar bestaat, want deze werd opgericht bij de herdenking van 250 jaar Schnitger, in 1969. Genoeg aanleiding voor een feestje, of liever gezegd een FEEST. Met hoofdletters. En u als orgel- en cultuurliefhebber kan daar van meegenieten.

 

 

foto: putto Martinikerk

 Want Orgelland Groningen, Orgelstad Groningen, Stichting Erfgoedpartners en alle orgelcommissies in stad en regio hebben de handen ineen geslagen om een reeks aan feestelijke muziekevenementen te organiseren die gezamenlijk vallen onder de klinkende naam ‘Groninger Orgelzomer 2019’. Beginnend met een Bijzondere Vergadering op 29 juli (zie verderop in deze nieuwsbrief) en eindigend op 20 oktober, met het spetterende slotconcert van het Schnitgerfestival.

 

 

Aa-kerk in de zomerzon.foto @NicovanLoo

---

Website onder constructie

De planning van de Groninger Orgelzomer 2019 en alle concerten/evenementen die in het kader daarvan georganiseerd gaan worden is bijna rond. De bijbehorende website staat nu nog in de steigers, maar zal binnenkort online komen. Zodra dat gebeurt, krijgt u een seintje van ons en dan kunt u naar hartenlust struinen tussen de evenementen en kijken of er iets van uw gading tussen zit. Houd dus uw mailbox in de gaten.

 

 

 

foto: bouw orgel Lutherse Kerk Groningen @tymenjanbronda

---

 Actie voor Doe-Orgels

Misschien heeft u het al eens voorbij zien komen: de voordekunst-actie voor de Doe-Orgels.

Een Doe-Orgel is speciaal bedoeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Het is een klein pijporgeltje dat je zelf in elkaar kunt zetten en waar je ook echt op kunt spelen. Door met elkaar zo’n orgeltje te bouwen en vervolgens een echt groot orgel in eigen dorp of stad te bezoeken, gaan veel kinderen met heel andere ogen kijken naar dit unieke instrument. Want waar anders dan op een orgel kun je met je eigen handen en voeten een heel orkest nabootsen!

Voor het programma van de erfgoededucatie lessen over historische orgels, die gegeven worden op alle basisscholen in de provincie Groningen, willen wij twee Doe-Orgels naar Groningen halen. U kunt ons daarbij helpen door een donatie te doen via deze link:

https://www.voordekunst.nl/projecten/8148-een-doe-orgel-voor-groninger-kids

 Help ons kinderen enthousiast te maken voor de Groninger orgels!

---

Feestweek rond 50 jaar Groningen Orgelland

De precieze sterfdatum van Arp Schnitger is niet bekend, maar het vermoeden is dat het de 28e juli was. Het startschot van de Groninger Orgelzomer 2019 klinkt nu op maandag 29 juli, en vormt daarmee meteen het begin van een week vol feestelijkheden rondom het 50-jarig bestaan van Stichting Groningen Orgelland (SGO)

 Op die 29 juli is er een Bijzondere Vergadering in de Der Aa-kerk, waar onder andere wordt terug gekeken naar de afgelopen 50 jaar. Diezelfde avond bent u van harte welkom bij het grote openingsconcert op het orgel van de Martinikerk, bespeeld door de titulair organisten Erwin Wiersinga en Leo van Doeselaar. En daarna gaat het los, met heel veel mooie excursies naar de tientallen monumentale orgels die de provincie rijk is, en bijzondere concerten op diezelfde orgels door organisten van naam zoals Wolfgang Zerer, Jisung Kim en Rie Hieroe, om er maar een paar te noemen.

 

 

 

foto: voorkant programma Schnitger bijeenkomst 1969  @albertrodenboog

Een belangrijk gedeelte van deze week betreft het programma ‘Schnitger Meets…’, waarin orgeldocenten uit de hele wereld samen met hun eigen leerlingen naar Groningen komen om hier Masterclasses te geven. In de avonden geven zij concerten op de orgels in stad en provincie, als onderdeel van de reguliere orgel-zomerseries. Zowel de Masterclasses als de concerten zijn uiteraard toegankelijk voor luisteraars, dus reserveer deze week alvast in uw agenda. Op 7 augustus wordt de jubileumweek afgesloten met een concert door Pavel Cerny en Tobias Willi, wederom op het magnifieke orgel van de Martinikerk.

Kaartverkoop voor de concerten en aanmelding voor excursies starten zodra de website online komt.

---

Schnitger Festival 2019

16 t/m 20 oktober

Is er in 2019 wel een Schnitger Festival, vraagt u zich misschien af. Zeer zeker! Het Schnitger Festival vormt dit jaar de apotheose van de Groninger Orgelzomer 2019, en wordt een evenement om echt naar uit te kijken. Wederom blinkt het festival uit in de programmering van cross-overproducties, waarbij het orgel bespeeld wordt  in spannende combinaties met andere instrumenten of acts. Met trots noemen we hier Daniël Lohues, de Drentse multi-instrumentalist die niet alleen popmuziek maakt maar een groot liefhebber is van orgels. Andere grote namen die u kunt verwachten zijn o.a. de Lübeckse organist Arvid Gast en het wereldberoemde Tenebrae Choir onder leiding van Nigel Short.Ook hier geldt: de kaartverkoop start zodra de website online komt.

Slotconcert Schnitger Festival

Tenebrae & Arvid Gast

20 oktober Martinikerk i.s.m. De Oosterpoort

---

SGO Orgelconcours voor amateurs

Op orgelles gaan. Vroeger deed je dat gewoon, maar tegenwoordig is het toch een minder vanzelfsprekende keuze. Terwijl het toch zo’n prachtig instrument is om te bespelen! Om het orgel te promoten organiseert het SGO elk jaar een concours voor amateurs om hun de kans te geven hun muzikale talenten te laten horen en tevens eens op zo’n mooi Gronings orgel te spelen. Ook in 2019 is er weer een orgelconcours. En omdat het zo’n bijzonder jaar is, pakken we deze keer flink uit. Dus: bent u amateur organist en wilt u ook musiceren op een Gronings top orgel, grijp dan nu uw kans. Op 12 oktober zal er worden gestreden in drie verschillende categorieën: jongeren tot 25 jaar die voor 1 september 2019 nog niet met een conservatoriumopleiding zijn gestart, conservatoriumleerlingen, en tenslotte de categorie van amateurs boven 25 jaar. Na de verschillende voorrondes spelen 9 finalisten (3 uit elke categorie) ’s avonds op het beroemde orgel van de Martinikerk. Een tienkoppige jury onder leiding van voorzitter Theo Jellema zal daar bepalen wie zich de zich de nummer één, twee en drie mogen noemen van dit prestigieuze jubileumconcours.Voor meer informatie en aanmelding kunt u terecht bij hrodenboog@hotmail.com

 

www.schnitgerfestival.nl

Schnitger Festival 2019 

16 t/m 20 oktober

---

Kom naar Groningen en geniet van de

beste orgels ter wereld!