Header

Terugblik Schnitger Festival 2019

Orgelmuziek zit in de lift, zo lijkt het. Met circa 1800 bezoekers kende het Schnitger Festival dit jaar alweer een succesvolle editie. In het weekend van 19 tot 21 oktober kon het toegestroomde publiek genieten van dertien evenementen in de stad waarbij de beroemde Schnitgerorgels centraal stonden. Het mediterrane thema Totally Italy en de al even zonnige temperaturen zorgden voor een mooi muziekfeest.

leerlingen Urban House Nieuwe Kerk

Het brede aanbod leverde een paar echte cross-over voorstellingen op die druk bezocht werden. In de Nieuwe Kerk was er bijvoorbeeld ‘Music comes First’, een interactieve dansproductie van Urban House Groningen waarin middelbare scholieren, professionele dansers en musici – onder wie organist Eeuwe Zijlstra – de grenzen van de hiphop opzochten.

 

 

 En er was meer voor de jeugd, want ook de acrobaten van Jeugdcircus Santelli traden op en lieten hun kunsten zien op muziek van het orgel van de Doopsgezinde Kerk, bespeeld door Vincent Hensen. Deze voorstelling werd georganiseerd in samenwerking met Erfgoedpartners en was in dat kader een week eerder ook al te zien in de Vennekerk in Winschoten.

Liuwe Tamminga deelt handtekeningen uit na afloop van zijn concert

Voor de traditionele orgelliefhebber viel er ook veel te genieten, vooral van Italiaanse barok, passend bij het thema Totally Italy. Zo kon men Italiaans lunchen in de Martinikerk en tegelijkertijd luisteren naar een concert van Liuwe Tamminga, titulair organist van de beroemde orgels in de Sint-Petroniusbasiliek in Bologna,en was er een  masterclass en brunchconcert van Matteo Imbruno, de bekende Italiaanse organist van de Oude Kerk in Amsterdam.

Holland Baroque & Eric Vloeimans

Of het aan het mooie weer lag of niet, de kerken zaten drie dagen lang vol. Dat was zo bij de Italiaanse vesper in de Aa-kerk, met afwisselend gregoriaanse zang en orgelmuziek, bij het concert van het barokensemble Combattimento en Liuwe Tamminga in de Martinikerk, en zeker ook bij het concert van Holland Baroque dat samen met jazztrompettist Eric Vloeimans de sterren van de hemel speelde in een uitverkochte en bijkans kolkende Lutherse Kerk.

Hans Fidom Openingsconcert SF2018

Mooie woorden voor het Schnitger Festival van Hans Fidom

 

Hans Fidom, orgel professor aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, opende het Schnitger Festival 2018.Hij deed dit door terug te kijken maar zeker ook door vooruit te kijken naar 2019 en had daarbij mooie woorden voor het Schnitger Festival:

...Ik denk dat wij, zoals we hier samen zitten en van oude orgels, van Schnitger-orgels houden, iets heel belangrijks kunnen doen. En wel door dat luisteren nog veel belangrijker te gaan vinden, elkaar daarin te stimuleren door over klank te praten, elkaar mee te nemen naar orgels dus, naar concerten, nog eens samen die ene plaat te draaien.

En vervolgens door volgend jaar al uw vrienden en kennissen en familie mee te nemen naar het Schnitgerfestival 2019. 50 jaar na 1969 kunnen we er dan samen voor zorgen dat Schnitgers orgelklank niet alleen door orgelliefhebbers wordt begrepen, maar juist ook door al die andere muziekliefhebbers. Als we intussen dan ook nog goede boeken schrijven, meer onderzoek doen en heel voorzichtig blijven bij restauraties, dan kunnen we de transitie die in 1969 inzette eindelijk zijn definitieve zet geven - en zo zowel oude muziek als nieuwe muziek op oude orgels de glans geven die ze verdienen.

Oude en nieuwe muziek? Jazeker - u bent vast met mij eens dat de Schnitger orgels, echt álles kunnen. Dankzij Schnitger, en dankzij de organisatie van wat wel eens, net al Schnitgers levenswerk, een echte Dauerbrenner zou kunnen worden: het Schnitgerfestival...

De volledige toespraak is terug te lezen op de website van het Schnitger Festival klik hier

Lunch in de kapel door Love2Cook

Dank aan de vrijwilligers!

 Van bemensen van de kassa tot aan inschenken van de soep, van stoelen sjouwen tot aan het redigeren van het programma boekje; het Schnitger Festival kan niet zonder de inzet en energie van een grote groep vrijwilligers. Hartelijk dank voor jullie enthousiasme!

A0 poster bij de Der Aa-kerk

 Onze PR

We hebben veel positieve reacties ontvangen over de PR van het Schnitger Festival; de bijzondere vormgeving door Geert de Koning, de wervende teksten van Elsbeth Mulder en de prachtige website door Bas Kelly. We kijken uit naar de samenwerking met dit dreamteam voor 2019.

 

---

Schnitgerjaar 2019
Ontdek de Europese Orgelcultuur in Groningen

Van 28 juli tot 20 oktober 2019 stralen de orgels in Groningen als nooit te voren. Vijftig jaar
geleden werd met een internationaal symposium de basis gelegd voor de restauratie van veel
Groningse orgels, waaronder de beroemde Schnitgerorgels. Nu staat het rijke Groningse or-
gelbezit er goed bij en komen organisten van over de hele wereld naar Groningen om deze
instrumenten te bespelen. Om de orgels voor iedereen te laten klinken hebben Erfgoedpart-
ners, Stichting Groningen Orgelland en Stichting Groningen Orgelstad de handen in een ge-
slagen. Zij tonen stad en provincie Groningen als dé Europese orgelhoofdstad in een zéér bijzondere orgeltuin. Die vraagt om een ontdekkingsreis! Voor uiteenlopende doelgroepen wordt een grote verscheidenheid aan activiteiten georganiseerd. Zo laten we zoveel mogelijk mensen, van alle leeftijden, kennis maken met onze orgels en de rijke muzikale Groningse orgeltraditie. Onze ambitie is door een veelzijdig aanbod deze groepen ook de komende jaren blijvend te betrekken bij de orgelcultuur. Luidde 1969 de start in van de orgelrestauraties, 2019 moet de start worden van een breed gedragen erkenning van de cultuurhistorische rijkdom van ons orgelerfgoed.

Erfgoedpartners, Stichting Groningen Orgelland, Stichting Groningen Orgelstad

www.schnitgerfestival.nl

Schnitger Festival 2019 

16 t/m 20 oktober

---

Kom naar Groningen en geniet van de

beste orgels ter wereld!