Header

Schnitgerfestival Groningen

Het aftellen is begonnen!

 Volgende week start de 6 editie van het Schnitger Festival Groningen. Het festival begint in de ochtend van vrijdag 19 oktober met een orgelexcursie naar de provincie en aansluitend een concert van jong talent Gerwin Hoekstra.

Het officiële startsein wordt ’s avonds in de Martinikerk gegeven, voorafgaand aan het concert van Matteo Imbruno. Hans Fidom, bijzonder hoogleraar orgelkunde aan de VU Amsterdam, houdt een korte openingstoespraak en kijkt daarbij ook alvast vooruit naar het Schnitgerjaar 2019, wanneer de 300e sterfdag van Schnitger op grootse wijze zal worden herdacht.

Programma's bekend

Benieuwd welke stukken worden gespeeld door de verschillende organisten? Download hier het bestand en blader vanaf uw scherm door het boekje. De programmaboekjes zijn bij de concerten vrij verkrijgbaar en geeft de bezoeker nog een mooi extraatje; wanneer u tijdens het festival Stadscafé Pronk bezoekt, ontvangt u bij uw consumptie een gratis Italiaans ‘zoeternij’, op vertoon van uw programmaboekje.

 

Kaarten

Kaarten voor het Schnitger Festival zijn nu ook verkrijgbaar bij Boekhandel Godert Walter Oude Ebbingestraat 56, Groningen. Ook bij de kassa op de locaties zijn kaarten te koop, contant of met pin. Let op, de stapelkorting geldt alleen bij online kaartverkoop.

Barok en jazz

Een van de hoogtepunten van het Festival is zeker het concert van Holland Baroque en Eric Vloeimans in de Lutherse kerk. Het barokensemble en de jazztrompettist produceerden samen al twee albums die met lovende kritieken werden ontvangen, en de muzikale versmelting tussen barok, jazz en popmuziek maakt elke ontmoeting tussen hen tot een feestje. Het concert dat zij op 20 oktober geven is extra bijzonder. Want naast de presentatie van een aantal delen van het bekroonde album Carrousel zullen Vloeimans en Tineke Steenbrink, organist van Holland Baroque, een improvisatie voor orgel en trompet spelen. Uiteraard op het gereconstrueerde Schnitgerorgel dat in de Lutherse kerk staat. Dit is de laatste keer dat Eric en Holland Baroque met het programma Carrousel zullen optreden in het Noorden van het Land.

Urban dans en muziek

 Een andere bijzondere act is die van Urban House Groningen (UHG), een stichting die zich al jaren inspant voor de jongeren- en straatcultuur in de stad en daarbij vaak experimenteel te werk gaat. Voor de voorstelling ‘Music comes First’ werkt UHG samen met leerlingen van het Reitdiepcollege en de Internationale Schakel Klas. In de week voorafgaand aan het festival zijn er workshops waarin de scholieren worden uitgedaagd om met een frisse blik te kijken naar de hiphop-dans en tegelijkertijd hun eigen talenten te ontdekken. Het resultaat is op 20 oktober te zien in de Nieuwe kerk in een interactieve dans- en muziekproductie met o.a. topdanser Mohamed Yusuf Boss en organist Eeuwe Zijlstra.

Stadswandeling met Pieter Bootsma

Meesterverteller Pieter Bootsma, sociaal geograaf en expert op het gebied van de stadsontwikkeling van historisch Groningen, neemt ons mee op reis door de geschiedenis van de stad en vertelt o.a. over de Italiaanse invloeden in Groningen. Deelnemers krijgen gereserveerde plaatsen bij het Slotconcert. Maximaal aantal deelnemers: 20. 

Aanmelden via : info@www.schnitgerfestival.nl

Liuwe Tamminga in het Schnitger Festival

De naam verraadt het al: Liuwe Tamminga is van oorsprong een echte Fries. In 1953 stond zijn wieg in het Friese Hemelum. Hij studeerde aan het conservatorium van Groningen; klavecimbel en orgel bij Wim van Beek en compositie bij Willem Frederik Bon. Na zijn examen vertrok Tamminga naar Parijs, waar hij van 1978 tot 1982 studeerde aan het Conservatoire d’Orsay. In 1982 verhuisde hij naar Bologna (Italië) waar hij, samen met maestro Luigi Ferdinando Tagliavini, tot titulair organist van de basiliek San Petronio was benoemd. In deze hoedanigheid bespeelt hij nog altijd de schitterende historische orgels van Lorenzo da Prato (1471-1475) en Baldassare Malamini (1596).

Inmiddels wordt Tamminga beschouwd als een van de grootste kenners op het gebied van de Italiaanse orgelmuziek uit de 16de en 17de eeuw. Hij verzorgde verscheidene bundels met orgelmuziek, o.a. van Giovanni de Macque, Giulio Segni, Palestrina, Jacques Buus, en muziek voor twee orgels van Italiaanse meesters rond 1600. Daarnaast maakte hij meerdere bekroonde cd’s, o.a. met het volledige werk van Cavazzoni, de Fantasieën van Frescobaldi, ‘Mozart on Italian organs’, en een opname gewijd aan Andrea en Giovanni Gabrieli.

Liuwe Tamminga speelt in het festival drie concerten. Zie  hier voor meer informatie.

 

---

Authentieke ‘Pranzo’: lunchen op z’n Italiaans!

Voorafgaand en na afloop van het lunchconcert van Liuwe Tamminga in de Martinikerk, op zaterdag 20 oktober vanaf 12.00, wordt er ter plekke een heuse, authentiek Italiaanse ‘pranzo’ geserveerd. De kosten voor deze lunch bedragen € 12,50. U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar info@schnitgerfestival.nl.

Graag vóór 15 oktober; daarna is deelname slechts beperkt mogelijk.

Schnitgerdiner d’Italia: diner deliziosa!

Met de klanken van de Italiaanse Vesper, zaterdag 17.00 Aa-kerk, nog in uw oren kunt u plaats nemen in de speciale ‘sala da pranzo’ (eetzaal…) waar voor de festivalbezoekers een diner deliziosa wordt geserveerd. U heeft de keuze uit vlees of vegetarisch. De prijs van het diner is € 18,00 p.p. inclusief een consumptie. Zaterdag 20 oktober vanaf 18.00, Stadscafé Pronk, Vismarkt 56 Groningen.

Aanmelden voor het Schnitgerdiner d’Italia kan via info@schnitgerfestival.nl

www.schnitgerfestival.nl

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en like onze 

 Facebookpagina Schnitgerfestival

en volg ons op Twitter

---

Kom naar Groningen en geniet van de

beste orgels ter wereld!