Header

 

Bouw orgel Lutherse kerk vordert gestaag

De bouw van het nieuwe orgel in de Lutherse kerk in Groningen gaat voorspoedig. Dat is maar goed ook, want tijdens het openingsconcert van het Schnitgerfestival wordt het orgel voor het eerst in gebruik genomen. Ton Koopmans en het Luthers Bach Ensemble laten de concertgasten horen hoe het klinkt. Heel veel mensen zijn er benieuwd naar, dus als je er bij wilt zijn koop dan snel je kaarten. Omdat er veel belangstelling is voor het openingsconcert, zijn er nu ook luisterkaarten voor € 20,-. Met een luisterkaart kun je het concert zelf horen, maar je ziet het op een groot beeldscherm. Wil je weten wanneer de andere concerten op het nieuwe orgel zijn? Kijk dan op de website en kies voor de categorie Nieuw orgel Lutherse.

Grote belangstelling

De grote belangstelling is goed verklaarbaar. Het komt echt zelden voor dat een orgel van dit formaat gebouwd wordt. Wist je dat het nieuwe orgel zo’n 1150 pijpen krijgt? De afgelopen weken besteedden diverse media aandacht aan het bijzondere project en tijdens de kijkdagen kwamen al ruim 200 mensen de vorderingen bekijken. Bernard Edskes, de bouwer, gaf persoonlijk uitleg. Kijk maar eens naar de foto's en filmpjes op onze Facebookpagina. Inclusief een filmpje over Ton Koopmans die zaterdag ook alvast kwam kijken. 

Tip: wil je altijd op de hoogte zijn van spontane activiteiten en het laatste nieuws?

Volg ons op Facebook

In de schijnwerpers: Orgel en film

Het Schnitgerfestival bevat dit jaar heel bijzondere concerten en combinaties van orgelmuziek met theater - ook kindertheater - poëzie en zelfs met film. Op woensdag 1 november draaien we op een groot doek in de prachtige Der Aa-kerk de stille (ofwel stomme) dramafilm Der Müde Tod, in 1921 gemaakt door Fritz Lang. Berry van Berkum zorgt live voor de bijbehorende orgelmuziek. In het begin waren alle films zonder geluid, muziek werd erbij geleverd door een orkest. En omdat een orgel als een compleet orkest kan klinken, werd de combinatie gauw gemaakt. Dit is je kans om te ervaren hoe dat was. Zo’n ‘stomme’ film wordt zelden nog vertoond, laat staan met muzikale begeleiding van het bijzondere Schnitgerorgel in de Der Aa-kerk. Organist Berry van Berkum weet alles uit het orgel te halen wat erin zit! Verzeker je van een plek en koop alvast je kaarten.

Help je ons mee?

Zonder vrijwilligers, die ons bijvoorbeeld helpen met het ontvangen van de musici en de bezoekers, zouden we het Schnitgerfestival niet kunnen organiseren.  Dit jaar duurt het festival zes dagen en er zijn zo’n 25 activiteiten. Om alles op rolletjes te laten verlopen hebben we meer mensen nodig die ons willen helpen.  Kun jij tussen 31 oktober en 5 november een of meer dagdelen vrijmaken en heb je zin om ons te helpen? Aarzel niet en stuur een mail naar info@www.schnitgerfestival.nl.  Je krijgt dan uitgebreide informatie toegestuurd, zodat je kunt aangeven wat je wanneer wilt doen.

International Martini Organ Competition 

 

Ben jij een echte liefhebber van Schnitgerorgels en kun je niet wachten tot het Schnitgerfestival begint? Kijk dan eens naar het programma van het Orgelconcours dat in Groningen plaatsvindt van 3 t/m 11 augustus. De Martinikerk organiseert het concours samen met het Peter de Grote Festival. Alle drie Schnitgerorgels die de stad Groningen rijk is, komen aan bod in het programma. Dus geniet ervan. Groningen is namelijk de enige stad ter wereld met drie Schnitgerorgels.

Vernieuwde website Orgelstad

Wist je dat de website van Orgelstad een facelift heeft gehad? Sterker nog: hij is geheel vernieuwd. De website ziet er niet alleen veel mooier uit. Informatie over de orgels in Groningen is beter te vinden en de agenda is heel overzichtelijk. Je kunt zelfs eenvoudig concerten selecteren per locatie. Kijk maar eens

Musikfest Bremen

Tot slot: van 19 augustus tot en met 9 september is in Bremen het Musikfest. Een festival dat bol staat van de concerten; van opera tot wereldmuziek en van jazz tot kamerorkest. Bovendien biedt het programma vier dagen muziek rond het Arp Schnitgerorgel. Topkwaliteit!

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en like onze 

 Facebookpagina Schnitgerfestival

Wil je ons helpen met bekendmaken van het festival? Deel dan onze berichten. Dank!

---

Kom naar Groningen en geniet van de

beste orgels ter wereld!