Header

2017 Het jaar van de Groninger Schnitgerorgels

2017 belooft het jaar van de Groninger Schnitgerorgels te worden! Met een internationaal Orgelconcours begin augustus , de zomerseries  van de verschillende orgelcommissies, de ingebruikneming van het Schnitger (reconstructie)  orgel in de Lutherse Kerk en afsluitend de 5e editie van het Schnitgerfestival!  Heel veel redenen om naar Groningen te komen!

Schnitgerfestival  Groningen 2017

Het Schnitgerfestival Groningen 2017 is van 31 oktober t/m 5 november 2017. Dit jaar een extra lang festival met wereldtoppers als de Nederlandse Bachvereniging, Ton Koopman en het Luthers Bach Ensemble, Sietze de Vries en Wolfgang Zerer, blokfluitvirtuoos Erik Bosgraaf, zijn Ensemble Cordevento samen met het jonge talent Matthias Havinga.

Concerten, lezingen, kinderprogramma, musici uit binnen en buitenland, en héél veel prachtige muziek. Daarnaast ook een orgelband op Hammond en een zwijgende film in de Der Aa-kerk. Het volledige programma staat medio mei vermeld op de website van het Schnitgerfestival Groningen www.schnitgerfestival.nl

Het nieuwe Schnitgerorgel in de Lutherse Kerk

Op 31 oktober 2017, Lutherdag, en 300 jaar nadat het oorspronkelijke Schnitgerorgel werd gebouwd in de Lutherse Kerk te Groningen, zal een reconstructie van dit orgel feestelijk ingebruik worden genomen. Een Barokorgel, zoals Bach dit oorspronkelijk had gedacht bij de uitvoeringen van zijn cantates. Voor meer informatie over dit project zie:

http://www.schnitgerorgel2017.nl/nl/home

 

Internationaal Martini Orgelconcours Groningen

Het Internationaal Martini Orgelconcours Groningen vindt plaats van 3 augustus t/m 11 augustus 2017 en wordt georganiseerd in samenwerking met de Stichting Martinikerk Groningen en het Peter de Grote Festival. Naast het concours worden er masterclasses, concerten en excursies georganiseerd naar de orgels in de Groningse Ommelanden.

zie hier voor meer informatie

 Terugblik Schnitgerfestival 2016 

Met meer dan 1500 bezoekers uit binnen- en buitenland, kijkt de organisatie terug op een zeer geslaagd Schnitgerfestival 2016: prachtige concerten, internationale musici, een volle Der Aa-kerk tijdens de cantatedienst, poëzie bij orgelklanken bij Dichter bij het Orgel, een enthousiast kinderpubliek tijdens Kleinte Schnitger. De prachtige muziek kunnen we hier niet laten horen, maar de foto's zijn er gelukkig wel!

Zie hier voor de fotoreportage van het Schnitgerfestival 2016

---

Afscheid Wim van Beek

Afgelopen december is in stilte afscheid genomen van een van de meest getalenteerde organisten van 20e eeuw. Zestig jaar was hij verbonden aan het Schnitgerorgel in de Martinikerk. Uit de brief van College van kerkrentmeesters Protestante Gemeentes, waarin zijn afscheid werd aangekondigd:

" Wim van Beek, u blijft in ons geheugen gegrift en het was een groot voorrecht u te hebben horen spelen op het Schnitger-orgel in de Martinkerk"

Voor een prachtige improvisatie op het lied Improvisatie over 'Voor alle Heiligen' (lied 727)  door Wim Beek kunt hier klikken.

---

Kom naar Groningen en geniet van de

beste orgels ter wereld!